Gazate Emek-Hatay’da, Özçelik-İş’in örgütlü olduğu Yolbulan Metal’de çalışan işçilerin 20 Haziran’da “En düşük ücretin 30 bin lira olması” talebiyle başlattıkları grev 82 gündür sürüyor. Grevin 80. gününde fabrikada çalışan beyaz yakalılara yüzde 20 zam yaptığı bilinen Yolbulan patronu 82 gündür grevde olan işçilerle yeni bir görüşme yapmadı.

Köşebent, kare ve lama-silme demir ve profil gruplarının üretiminin yapıldığı Yolbulan Metal’de 82 gündür makineler çalışmıyor. Patronun süreç boyunca; grev kırma, fabrikadan kütük çıkarma girişimleri oldu ancak üretim, grevdeki işçilerce engellendi. İşçiler, üretim olmamasına rağmen Metal Expo İstanbul Fuarına katılacağını duyuran Yolbulan patronunu fuar alanında yalnız bırakmayacaklarını, grevci işçiler olarak orada olacaklarını söylüyor.

Yolbulan Metal işçileri var olan ücretlerin üzerine yüzde 50 zam yapılmasını ve en düşük ücretin 30 bin lira olmasını talep etmişti. Ancak Yolbulan patronu Oocak 2024 yılında geçerli olan asgari ücrete paralel yaptığı yüzde 50 zammın üzerine 2024 yılının temmuz ayı için yüzde 20 zam teklif etti. Sendikanın yüzde 50 zam önerisini ise “Mevcut ihracat pazarındaki daralma, iç talepteki düşüş ve diğer olumsuz ekonomik koşulları” gerekçe gösterip kabul etmedi. Görüşmelerde anlaşma sağlanamaması üzerine işçilerin 20 Haziran’da başlattıkları grev sürüyor.

Diyarbakır’da fırın işçileri hakları için açıklama yaptı Diyarbakır’da fırın işçileri hakları için açıklama yaptı

"ZAM TALEBİYLE 82 GÜNDÜR GREVDEYİZ"

Fabrikada çalışan grev kapsamı dışında olan 50’ye yakın beyaz yakalıların ücretlerine grevin 80. gününde yüzde 20 zam yapıldı. Fabrikada çalışanlar arasında ücret farkının çok fazla olduğunu söyleyen işçiler kendi ücretlerinin beyaz yakalıların ücretlerinin yarısı bile etmediğini hatırlatarak, “Biz grevci işçiler beyaz yakalılara zam yapılmasın demiyoruz. Onlar da emekçi ama asıl üretimi gerçekleştiren biz işçileriz ve bizim ücretlerimiz çok düşük. Biz 81 gündür grevdeyiz ve ücretlerimiz şu an ortalama 20 bin lira ve bizim ücretlerimize yüzde 50 zam yapılmıyor. Biz 82 gündür 30 bin TL ücret almak için grevdeyiz” dedi.

İŞÇİLER DE FUAR ALANINDA OLACAK

Öte yandan Yolbulan Metal sosyal medya hesabından İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleştirilecek olan Metal Expo İstanbul Fuarına katılacağını duyurdu. 11-14 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak fuarda demir çelik sektöründe ürün ve hizmet üreten, kurum ve kuruluşlar, bir araya gelecek. Metal Expo İstanbul, 2023 yılında 98 ülkeden gelen sektör temsilcisine ev sahipliği yapmıştı. Yolbulan Metal ise fuara katılacağını sosyal medya hesabından şöyle duyurdu: “Sizleri Metal Expo İstanbul Fuarındaki standımızda ağırlamaktan mutluluk duyarız."

81 gündür grevde olan Yolbulan işçileri ise bu açıklamanın ardından fuara katılıp orada seslerini duyuracaklarını söyledi. Grevci işçiler sosyal medyada yaptıkları paylaşımda “Emek ve alın teri mücadelemiz için buluşuyoruz” dedi.

"GREV HER ŞEYİ ÖĞRETİYOR"

Özçelik-İş Teşkilatlandırma Sekreteri Rıfat Yılmaz ise grevin 81 gündür kararlılıkla sürdüğünü belirterek şunları söyledi: “Özçelik-İş olarak burada örgütlü olduğumuz 4 fabrikada 5 bin üyemiz var. Sendika yönetimi olarak ayda iki, üç sefer gelip fabrikaları geziyorduk. İşçilerin sorunlarını dinliyorduk ve sendikanın gündemini anlatıyorduk. İşçinin düğününe, cenazesine gidiyorduk. Gene de samimi bir ilişkimiz olmuyordu. Sendikacıları tanımayan, ismini bilmeyen işçi olduğu gibi biz de çoğu işçiyi tanımıyorduk. İşçilerin rapor, hastane, izin gibi sorunları oluyordu sendika yönetimi olarak bizi arıyorlardı, sorunu çözüyorduk ama telefonla görüşüyorduk yüz yüze gelsek birbirimizi tanımayacağız. Ama grev yeri, grev çadırı öyle değil. Grev her şeyi öğretiyor, herkes birbirini tanıyor. Grevde güven oluyor, samimiyet oluyor, işçilerle bir aile oluyorsun"




 

Kaynak: Evrensel

Editör: şilan