GÜNDEM

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde pek çok kentte eylemler düzenlendi

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla İzmir, Kocaeli, Hatay ve Denizli dahil pek çok kentte eylemler düzenledi, "Dünyada ve ülkemizde barış gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

Abone Ol

Gazete Emek- 1  Eylül Dünya Barış Günü'nde Türkiye'nin birçok ilinde miting, yürüyüş ve basın açıklamaları düzenlendi, barış talebi dile getirildi. Yapılan açıklamalarda "Dünyada ve ülkemizde barış gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz" denildi. Eylem ve etkinliklerden öne çıkanlar şöyle:

İZMİR: SAVAŞLARIN SÜRDÜĞÜ BİR DÜNYADA SOLUK ALMAYA ÇALIŞIYORUZ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Konak Cumhuriyet Meydanı’nda barış mitingi düzenledi. Mitingde sıklıkla “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Yaşasın barış", "Biji aşiti” ve “Yaşasın halkların eşitliği” sloganları atıldı.

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Yılmaz, Gezi tutsaklarına, siyasi tutsaklara, Tahir Elçi’ye, 10 Ekim’de ve özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitiren yurttaşlara selam göndererek sözlerine başladı.

“Savaşların ve çatışmaların sürdüğü bir dünyada soluk almaya çalışıyoruz" diyen Sefa Yılmaz, "Barışın sağlanamaması ve sürdürülen savaşlar, yaşam hakkı başta olmak üzere, medeni ve siyasi haklar kadar, ekonomik, sosyal ve kültürel hakların ihlal edildiği, özgürlüklerin yok sayıldığı süreçleri de beraberinde getirmektedir” diye ekledi.

Emperyalist saldırganlık ve savaşlar sebebiyle ülkemize gelen göçmen emekçilerin, burjuvazi tarafından azgın bir sömürüye tabi tutulduğunu, hiçbir sosyal ve sendikal hakka sahip olmadıklarını ve şovenist baskılara maruz kaldıklarını söyleyen Yılmaz, "Hem de işçi sınıfına karşı bir kalkan olarak kullanılmak istenmekteler” dedi.

"SESSİZ KALANLAR DA VAHŞETİN SORUMLUSUDUR"

Yılmaz, “İsrail'in çatışma ve savaş haline ilişkin, sivillerin yaşam hakkını koruyan tüm uluslararası kuralların ihlal ettiği, modern çağın en büyük, en acımasız sivil katliamlarından biri yaşanıyor. Gazze’ye yönelik saldırılarda bugüne kadar 40 bini aşkın sayıda sivil yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı, sakat kaldı. On yıllardır kan ve gözyaşının hakim olduğu Filistin'de yaşanan bu vahşetin sorumlusu İsrail devleti olduğu kadar, bu kural tanımazlığa karşı sessiz kalan ve uluslararası mekanizmaları harekete geçirmeyen devletler ve uluslararası örgütlerdir” şeklinde konuştu.

"HALKLARIN KARDEŞÇE YAŞAMA UMUDU ENGELLENİYOR"

Ülkemizde 40 yıldır yaşanan çatışmalı sürece de değinen Yılmaz, “Devam eden çatışma ortamı, Türkiye Devleti’nin sınırlarını korumak için ‘önleyici tedbir’ gerekçesiyle Suriye’de ve Irak’ta asker bulundurması ve bir kısım yabancı ülke toprağını kontrol etmesiyle devam etmektedir. Çatışma ortamı bahane edilerek, özgürlükler-güvenlik ikileminde, hak ve özgürlüklerin kullanımına getirilen kısıtlamalar, toplumsal barışı da imkansız kılıyor. Militarizmin aşılandığı bu süreçte, ırkçılık ve milliyetçilik yükseliyor, ayrımcılık ve ötekileştirme politikaları ile toplumsal ilişkilerde hiyerarşi ve itaat dayatması yaratılıyor, halkların kardeşçe ve barış içinde bir arada yaşama umudu engelleniyor. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak, tüm dünyada ve ülkemizde barış gerçekleşinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından Grup Merdiven ve Grup Susika şarkılarıyla sahne aldı.

DENİZLİ'DE BARIŞ MÜCADELESİNİ BÜYÜTME ÇAĞRISI

Denizli Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Candoğan Parkı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla savaşa karşı barış için mücadele çağrısı yaptı.

Basın açıklamasına Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu da katıldı. Basın açıklamasını platform adına Eğitim Sen Denizli Şube Yürütme Kurulu üyesi Esma Aydın okudu. Açıklamada "Savaşa değil emekçiye bütçe", 'Yaşasın barış, biji aşiti", "Savaşa değil eğitime bütçe" sloganları atıldı.

Açıklamayı okuyan Esma Aydın, yerel seçim sonrası güç kaybeden AKP-MHP bloğunun savaş politikalarını kurumsallaştırmaya çalıştığını söyledi. AKP'nin hukuksuzluklarla, gerici kuşatmayla var olmaya çalıştığını belirten Aydın, "Diğer yandan grev yapan işçinin, birçok şehirde traktörüyle eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan çiftçinin, hayvan katliamını önlemeye çalışan hayvanseverlerin, meslek onurlarına sahip çıkan eğitim emekçilerinin, tacize ve şiddete karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten kadınların, açlık sınırının çok altında bir maaşa mahkûm edilen emeklilerin, ağacına, suyuna, ormanına, toprağına sahip çıkan çevreci yaşam savunucularının taleplerini karşılamak yerine karşılarına güvenlik güçlerini dikiyor" ifadelerini kullandı.

Açıklamada barış mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

HATAY: İNSAN HAKLARINA DAYALI BARIŞÇIL POLİTİKALAR UYGULANSIN

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Antakya Emek ve Demokrasi Platformu, barış taleplerini yineledi, “Topluma dayatılan tekçilik, ırkçılık, türcülük, milliyetçilik, ötekileştirmenin ve nefret dilinin son bulması için iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikaları uygulamaya çağırıyoruz” çağrısında bulundu.

Antakya’da Sevsen-Nevzat Şahin Ortaokulu karşısında yapılan eylemde açıklamayı İHD Hatay Şubesi Eş Başkan Mürsel Tonguç Salmanoğlu okudu. Salmanoğlu, insan hakları savunucuları olarak son yıllarda herkesin yaşamını doğrudan etkileyen çatışma ortamına karşı barışçıl çözümler ve taleplerde bulunmalarına rağmen, siyasi iktidarın çözümsüzlükteki tavrını devam ettirdiğini vurguladı. Salmanoğlu, Kürt sivil siyasetçilerin, insan hakları savunucularının, gazetecilerin, sanatçıların birçok insanın sadece devletten farklı düşündükleri için ya cezaevlerinde tutulduğunu ya da iltica etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

İnsan hakları savunucuları olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir kez daha barış taleplerini dile getirdiklerini söyleyen Salmanoğlu, “Topluma dayatılan tekçilik, ırkçılık, türcülük, milliyetçilik, ötekileştirmenin ve nefret dilinin son bulması için iktidarı insan haklarına dayalı barışçıl politikaları uygulamaya ve Türkiye’nin toplumsal barışına uyguladığı tecrit politikasından vazgeçmeye çağırıyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak barışın tesis edileceği ana kadar mücadele etmeye devam edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

GEBZE: BARIŞ HEMEN ŞİMDİ

Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Gebze Kent Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Yöneticisi Sinan Kaya'nın okuduğu basın açıklamasında, "Yaşasın halkların kardeşliği", "Denizlerin yolunda, Filistin'in yanındayız" ve "Savaşa hayır barış hemen şimdi" sloganları atıldı.

Kaya, "2. Dünya Savaşı sonrası bir daha yaşanmasın diye alınan tedbirlerden olan savaş suçları, bugün dava konusu dahi yapılamamaktadır. Devletler kendi savaş suçları gündeme gelmesin diye bir başka ülkenin işlediği savaş suçlarını görmezden gelmekte, normalleştirmektedirler" dedi.

Savaşların sonuçlarına değinen Kaya, "Gazze'nin boşaltılması sırasında yaşananlar insanlığın utanç görüntülerine bir yenisini eklemiştir. Savaşın çıkmasında hiçbir rolü olmayan coğrafyanın emekçi yoksul halkları sürgün yollarında tarifsiz acılar yaşamakta, sığındıkları ülkelerde insanlık dışı şartlar nedeniyle yaşayan ölüler haline gelmektedirler" diye konuştu.

"Sorunları barışçıl ve demokratik yollarla çözme yerine yok sayma, bastırma, krimanilize etme politikası her alanda olduğu gibi Kürt sorunu konusunda da karşımıza en katı haliyle çıkmaktadır" diyen Kaya, "Kürt sorununda çözümsüzlük politikasında ısrar edilmesi artık halaylara, düğünlere, müziğe müdahale etme, gözaltı ve tutuklama gerekçesi olma noktasına kadar gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Barış ve demokrasi talebinin emek ve demokrasi güçleri için ekmek ve su kadar temel ihtiyaç haline geldiğini hatırlatan Kaya, "1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle; emekçilerin ve ezilen halkların kendi hakları için yürüttükleri mücadelenin en temel başlığının 'Barış' olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. Gebze Emek ve Demokrasi Güçleri olarak; tüm saldırılara, savaş ve kutuplaştırma, tek tip yaşam tarzı dayatmalarına karşın ısrarla ve örgütlü, kararlı bir mücadele ile dünyada, Ortadoğu coğrafyasında ve ülkemizde, barışı savunmaya devam edeceğiz. Adaletin, eşitliğin, kardeşliğin, laikliğin, paylaşımın, yardımlaşmanın, dayanışmanın, insanca bir yaşamın kalıcı hale getirildiği bir dünya ve ülke kuruncaya kadar barış mücadelesinden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

SAMSUN: EMPERYALİST SAVAŞ POLİTİKALARINA KARŞI YAŞASIN BARIŞ

Samsun’da KESK, Türk-İş, DİSK, TMMOB, TTB ve Samsun Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Atakum Çobanlık İskelesi'nde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Uğurcan Albak tarafından okunan açıklamada, küresel savaş politikaları kınandı ve barış talebi güçlü bir şekilde dile getirildi. Açıklamada, emperyalist güçlerin yeni savaşların ve çatışmaların fitilini ateşlediği vurgulandı. İsrail'in Gazze'deki katliamlarına ve savaş bölgelerinde sağlıkçılar ve gazetecilere yönelik saldırılara dikkat çekildi.

Açıklamada Türkiye’de AKP-MHP iktidar bloğunun meşruiyet krizini siyasi ve ekonomik baskılarla aşmaya çalıştığı ve faşizmi kurumsallaştırma adımları attığı vurgulandı. Albak, “Grev yapan işçinin, birçok şehirde eylem yaparak sesini duyurmaya çalışan çiftçinin, hayvan katliamını önlemeye çalışan hayvan severlerin, meslek onuruna sahip çıkan eğitim emekçilerinin, tacize ve şiddete karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten kadınların, açlık sınırının çok altında bir maaşa mahkum edilen emekçilerin, astronomik rakamlardaki eğitim masraflarına karşı eylem yapan öğrencilerin, toprağına sahip çıkan çevreci yaşam savunucularının taleplerini karşılamak yerine, karşılarına güvenlik güçlerini dikiyorlar. Kürt meselesinde çözümsüzlük politikasında ısrar ediyorlar" dedi.

Açıklamada, Türkiye’de barışa duyulan ihtiyacın her geçen gün daha da arttığı ifade edildi, "Yurtta barış, dünyada barış" çağrısı yapıldı. Savaş ve kutuplaştırmaya karşı örgütlü mücadele kararlılığı vurgulandı.



 

Kaynak: Evrensel