EMEK HABERLERİ

80 binden fazla tıbbi laborant atama bekliyor: Vatandaşların sağlığı için bu sorun acilen çözülmelidir

Abone Ol

ÖZEL HABER: RABİA ÇELİK

Gazete Emek- Sayısı 80 binin üzerinde olan Tıbbi Laboratuvar Teknikleri bölümü mezunları atama bekliyor. Yıllardır seslerini duyurmaya çalışan laborantlar, duyulamamaktan şikayetçi. Her yıl bu bölümden yaklaşık 10 bin kişi mezun oluyor. 2020 ile 2022 yılları arasında ise Türkiye genelinde sadece 887 kişi atandı. Taşeron sorununun çok ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken laborantlar, üniverstierlerin ikinci öğretim bölümlerinin de kapatılmasını istiyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından da verilen atama sayısı çok az. KPSS puanının 85'e yükseltilmesine rağmen yine de kazananların büyük bölümü atanamıyor. Atanamayan laborantların bazıları ise özel hastanelerdeki ağır koşullarda çalışmak zorunda kalıyor. 

MESLEK TANIMINA UYGUN GÖREVLENDİRMELER YAPILAMIYOR

Atama bekleyen tıbbi laboratuvar mezunu Elif Duman, taleplerini Gazete Emek'e anlattı: "Yüksek puanlı mesleğini icra etmeyi bekleyen 80 binden fazla tıbbi laboratuvar teknikleri mezunu var. Mesleğini icra edememelerindeki en büyük engel şehir hastanelerinde cihaz bakımı ve onarımı olarak görev yapması gereken cihaz elemanlarının tıbbi laboratuvar teknikerlerinin görevini yapmasıdır. Bu durum atanmalarınin önündeki en büyük engeldir. Diğer bir husus da meslek tanımına uygun görevlendirmelerin yapılmaması ve bunun sonucunda farklı sağlık meslek mensuplarının üst düzey özen, dikkat, bilgi, konsantrasyon ve takip gerektiren laboratuvarlarda görevlendirilmesidir.Tanı, tedavi ve takipte en belirleyici alanların başında gelen Tıbbi Laboratuvarlarda, hem sürecin daha sağlıklı ve güvenilir ilerlemesi için hem de en doğal ama ne yazık ki önüne geçilmeye çalışılan haklarını teslim etmek için Tıbbi Laborantlar görevlendirilmelidir."

YENİ AÇILAN HASTANELERE LABORANTLAR ATANMALIDIR

Taşeron sorununun bölümlerinin en büyük sorunu haline geldiğini belirten Tıbbi Laboratuvar Platformu kurucusu İsmail Gümüşbaş,"Bu sorun acilen çözülmelidir. Yeni açılan hastanelere sağlık bakanlığına bağlı tıbbi laborantlar alınmalıdır. Cihaz elemanları sadece cihazların temizliği ve bakımı ile ilgilenmelidir. En ufak bir hata cinayettir. Vatandaşlarımıza daha sağlıklı ve güvenilir hizmet verebilmek ve doktorlarımızın daha iyi teşhis koyabilmeleri için tıbbi laborantlar şarttır."