EMEK HABERLERİ

Adıyaman’da eğitim hasarlı binalarda yapılıyor

Abone Ol

HABER: ZERRİN SARGUT

Gazete Emek - Depremin üzerinden geçen 7'nci aya rağmen Adıyaman'dayeni eğitim öğretim yılında barınma, beslenmeyle ağır hasarlı binalarda başlayan eğitim ve öğretmenlerin yaşadığı barınma sorunu eğitim krizini derinleştiriyor. 

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen vedepremlerden en çok etkilenen kentlerden biri olan Adıyaman'da, 7'nci ayın ardından depremzedeler, hayata tutunmaya çalışıyor. Ağır hasarlı binaların kaldırılma işlemleri toz bulutu ve asbeste yol açarken, halkın sağlığını olumsuz etkiliyor. Barınma, eğitim, sağlık, gibi sorunların eşiğinde öğrenciler, 14 Eylül'de yeni eğitim öğretim yılına girdi. Maddi ve manevi ağır yıkımın yaşandığı kentte konteynır kentlerde devam eden eğitim; barınma, beslenme, ekonomik krizineşiğinde yaşanan sıkıntıları da beraberinde getiriyor. 
 

Eğitim Ve Bilim Emekçileri Sendikası(Eğitim-Sen) Adıyaman Şube Başkanı Abdullah Demir, Adıyaman’da depremin üzerinden geçen 7 aya rağmen eğitim başta olmak üzere sorunların artarak devam ettiğini belirterek, öğretmenler, öğrenciler ve  veliler için karmaşık bir sürecin olduğunu söyledi.  

TRAVMA ATLATILMADAN YÜKSEK BİNALARDA EĞİTİM

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen depremlerin ardından 7 ay geçmesine rağmen eğitime dair eksikliklerin artarak devam ettiğini belirten Demir, "Problemlerin devam ettiği ortada. Depremle birlikte, 180 öğretmenimiz yaşamını yitirirken, 2000'e yakın öğrencimizi kaybettik. Mart ayında, okulların kısmen açılmasıyla çevre ve merkez okullarında incelemelerde bulunduk. Adıyaman'da 800 civarında okul az,orta ve ağır hasarlı durumda.Orta ve az hasarlı okul binalarında üstünkörü, basit bir boyayla yıkılan duvarlar onarılarak eğitim öğretime geçildi.Deprem sürecinde,talebimiz çocukların kaotik ortamdan kurtulması ve okulların açılmasıydı.  Bu çağrımızı yaparken, bütün problemler halledildikten sonra şehirde, diğer bölgelerde konteynır mahalleri kurulacak, öğrencilerimiz konteynır okullarında eğitim öğretime devam edecekti. Fakat, Milli Eğitim Bakanlığı ağır hasarlı binaları onararak, eğitim öğretim yılını başlattı. Burada en büyük problem, çocuklar için deprem travmasını atlatmadan, yüksek binalarda eğitim öğretime başlaması oldu. Çocuklara psiko-sosyal destek noktasında yardımcı olacak, herhangi bir faaliyet yapılmadı. Çocuklar, 4-5 katlı üstünkörü onarım yapılmış binalarda, eğitim öğretime başladı" diye belirtti.

BARINMA, BESLENME YOL VE EKONOMİK KRİZ...

Adıyaman'da öğretmenlerin ciddi bir barınma sorunu yaşadığını dile getiren Demir, barınma probleminden kaynaklı 1600 öğretmenin, başka şehirlere tahin istediğini aktardı. Barınma sorununa dair herhangi bir çözümün bulunmadığınısözlerine ekleyen Demir, "Milli Eğitim Bakanlığıyla yaptığımız görüşmelerde konteynır ayarlanacağını belirtti,  fakat barınma problemlerimiz devam ediyor. Öğretmenlerin tahiniyle birlikte, binlerce öğrenci okul naklini başka şehirlere almak zorunda kaldı. Başka şehirlere giden aileler de ekonomik kriz ve diğer sebeplerden dolayı barınamadı.  Adıyaman'da 22 tane ağır hasarlı okul var. 22 tane okul, kendine yakın diğer okullarla birleştirilmiş.Yerleştikleri okulda iki farklı okulun olması, çeşitli problemler yaratıyor. Yeni bir okul veliler için ek masraf yaratıyor.  Daha önce okul eve yakınken, şimdi şehrin değişik yerlerinde. Bulunduğu okuldan farklı bir okula giden öğrenci, 750- 1000 TL civarında servis ücreti veriyor. Yemek ve beslenme sorununa çözüm bulunmuş değil. 11 ili vuran depremlerde, öğrenciler için kırtasiye, servis ve her öğrencinin rahatlıkla ulaşabileceği 1 öğün yemek talep ettik. Fakat sunduğumuz taleplerin hiçbiri yerine getirilmedi" dedi.

"SORUNLARA DAİR ÇÖZÜM BULUNSUN"

Deprem bölgesinde yaşanan sorunlara dair çözüm bulunması gerektiğine çağrı yapan Demir, son olarak şunları söyledi: "Öğrenciler,  veliler ve öğretmenler ciddi problemler yaşıyor. Deprem bölgesinde il dışına giden öğretmenler artan kira  fiyatlarından dolayı başka şehirlerde barınamıyor. Bir bütün olarak bakıldığında öğretmenler, öğrenciler ve veliler içinkarmaşık süreç devam ediyor. 7'nci ayı geride bıraktığımız halde, Adıyaman'da ciddi bir içme suyu sıkıntısı var. Yıkılmayı bekleyen binlerce bina var.  Binalar yıkılırken, hiçbir önlem alınmadan, sulama yapılmadan enkazlar kaldırılıyor.  Orada yaşayan yurttaşlar için ciddi bir problem. Evleri, orta ya da ağır hasarlı olan yurttaşlarımız, konteynırlara ulaşamadıkları için hasarlı evlerde kalıyorlar.Hala, 2-3 haneyle birlikte kalan yurttaşlarımız var. Yeterli sayıda konteynır ayarlanmalı, prefabrik evlerde sürdürülebilir alanlar oluşturulmalı, yurttaşlar yapılması beklenen konutlara biran önce yerleştirilmeli."

ZERRİN SARGUT