Gazete Emek- Eğitim Sen ve Eğitim Hakkı Platformu, artan okul masraflarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklamada bulundu.  Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak,  Birçok ailenin, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geldiğini vurgulayarak, “Tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımlar acilen atılmalıdır” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, öğrenciler ve velilerin, artan okul ve kırtasiye masraflarıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Irmak, “Yüksek kayıt ücretleri ve zorunlu bağış uygulaması, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlar, okul kıyafetleri, servis ücretleri vb. gibi temel okul ihtiyaçlarına gelen fahiş zamlar, öğrenci ailelerin bütçelerinde büyük gedikler açmaya başlamıştır. Bu durum, özellikle dar ve orta gelirli ailelerin eğitim masraflarını karşılamalarını zorlaştırmaktadır” dedi.

"OKUL MASRAFLARININ ARTIŞI EĞİTİME ERİŞİME İMKANINI TEHDİT ETMEKTEDİR"

Son bir yıl içinde temel kırtasiye ve okul ihtiyaçlarında en az yüzde 50 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda artışlar yaşandığınıı belirten Irmak, “2024-2025 eğitim öğretim yılı başında bir okul çantasını doldurmanın toplam maliyeti, öğrencinin sınıf seviyesine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmektedir. İlkokul öğrencisi için temel kırtasiye malzemeleri, çanta ve diğer gereksinimler hesaba katıldığında toplam maliyet 3 bin TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Ortaokul ve lise öğrencileri için bu maliyet 6 bin TL’yi geçmiştir. Eğitim masraflarındaki artışlar, özellikle düşük gelirli ailelerin çocuklarının eğitime erişim imkanlarını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Birçok aile, yaşanan hayat pahalılığı nedeniyle çocuklarının en temel okul ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelmiştir” diye konuştu.

"OKULLAR ARTIK EN FAZLA 3 GÜN TEMİZLENECEK”

Açıklanan genelge ile okullardaki temizlik hizmetinin 37 saatten 22 saate düşürüldüğünü ifade eden Irmak, “Bu haftada en fazla 3 gün okullarda temizlik yapılacak demek. Diğer zamanlarda çocuklar sağlık sorunlarıyla, salgınalrla ve hijyenik meseleden kaynaklı bir çok hastalıkla karşı karşıya kalacaklar. Bununla da yetinilmedi. Taşımalı sistemi kaldırdılar. Veliye diyorlar ki, sen kendin taşıyacaksın. İkili öğretim yapılan okullarda öğlen yemeği verilen çocukların  öğlen yemek hakkı ellerinden alındı. Anasınıfda verilen yemek geri çekildi. Yoksul halkın çocuklar eğitimdeki sorunalrıyla baş başa bırakıldı. Çocuk işçilği yaşı ortaokullarda bölümler açarak 7.sınıflara çekiliyor. Böyle bir eğitim sistemiyle karşı karşıyayız. Türkiye Yüzyılı Maarif Modelini, ÇEDES’i zorla hayata geçirerek eğitimi dincileştirdiler. Yeni kitaplarda örtük bir çok ifade var” dedi.

İstanbul’da 15 yaşındaki Suriyeli çocuk ırkçı saldırı sonucu hayatını kaybetti İstanbul’da 15 yaşındaki Suriyeli çocuk ırkçı saldırı sonucu hayatını kaybetti

Irmak, “Eğitimde giderek artan piyasalaştırma ve ticarileştirme politikaları yerine, kamusal eğitim anlayışı benimsenerek eğitime erişimin önündeki tüm engeller kaldırılmalı ve tüm öğrencilerin eşit şartlarda eğitim alması için gerekli adımlar acilen atılmalıdır” dedi.



 

Kaynak: Evrensel