Gazete Emek- Urfa’da faaliyet yürüten ve geçtiğimiz aylarda onlarca işçinin tazminatsız işten atıldığı Aközbekler Tekstil fabrikasında çalışan işçiler, küçülme gerekçesiyle tazminatlarının üçte biri teklif edilerek işten ayrılmaya zorlanıyor. Patron aksi takdirde işçileri süresiz ücretsiz izne göndermekle tehdit ederken fabrikada örgütlü olan Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) ise işçilere sahip çıkmıyor.

Evrensele konuşan Aközbekler işçileri son iki hafta içerisinde 20’ye yakın işçinin patronla anlaşarak işten çıktığını ifade etti. Patronun işçilere tazminatlarının üçte birini teklif ettiğini söyleyen işçiler, “Bunu kabul etmezseniz yarın öbür gün sizi ücretsiz izne göndereceğiz. İşçilerin bir kısmı bunu mecburen kabul etti. Kapatacağız diyorlar ama fabrika üretime devam ediyor, yeni işçi alıyorlar” diye konuştu.

Direnişteki Polonez işçilerine yine polis müdahalesi Direnişteki Polonez işçilerine yine polis müdahalesi

Başka sendikaya üye olmak istedikleri için baskı uygulandığını ve işten çıkartılmak istendiklerini belirten işçiler, TEKSİF Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Yusuf Özkan ile görüştüklerinde “Benim başımı ağrıtmayın, hesabınıza geliyorsa çalışın, gelmiyorsa çalışmayın. Fabrika patronun yeri ister çıkarır ister küçültür isterse büyütür” karşılığını aldıklarını söyledi.

YA TEKLİFİMİZİ KABUL ET YA DA BASKI YAPARIZ

YA TEKLİFİMİZİ KABUL ET YA DA BASKI YAPARIZ

Yaşadıkları baskıya ilişkin işçilerden biri şunları paylaştı: “Beni iki kere yukarıya çağırdılar, ‘Teklifimize kabul et’ diyerek. Kabul etmeyeceğimi söyledim. ‘Küçüleceğiz, fazla çalışanları gönderiyoruz’ dediler ve bana 40 bin lira teklif ettiler. 2-3 yıldır burada çalışıyorum, 40 bin lira iki aylık ücretim zaten. Ayrıca daha yıllık iznim var içeride. Ben niye haklarını yakayım ki? Hakkım olanın tamamını istiyorum.” İşçi, işten ayrılması için mal yüklemeye gönderildiğini söyledi: “Benim işim olmayan bölümlere gönderiyorlar. Bana diyorlar ki ‘Ya bizim teklifimizi kabul edersin ya da böyle baskı yapar seni bıktırıp teklifi kabul ettiririz.”

TUVALETLERE SENSÖR TAKILMIŞ

Yaşadıkları baskıya ilişkin işçilerden biri şunları paylaştı: “Beni iki kere yukarıya çağırdılar, ‘Teklifimize kabul et’ diyerek. Kabul etmeyeceğimi söyledim. ‘Küçüleceğiz, fazla çalışanları gönderiyoruz’ dediler ve bana 40 bin lira teklif ettiler. 2-3 yıldır burada çalışıyorum, 40 bin lira iki aylık ücretim zaten. Ayrıca daha yıllık iznim var içeride. Ben niye haklarını yakayım ki. Hakkım olanın tamamını istiyorum.” İşten ayrılması için baskıya maruz kaldığını sözlerine ekleyen işçi başka bölümde çalışırken sırf yıldırılmak için mal yüklemeye gönderildiğini dile getirdi ve devam etti: “Ben oranın elemanı değilim. Bana diyorlar ki ‘Ya bizim teklifimizi kabul edersin ya da böyle baskı yapar seni bıktırıp teklifi kabul ettiririz’. Beni işim olmayan alanlara gönderiyor.”

TEKSİF ŞUBE BAŞKANI: BENİ SUÇLAMANIN NE ANLAMI VAR!

İşçilerin TEKSİF Sendikasına yönelik iddialarını sormak için aradığımız Adıyaman Şube Başkanı Yusuf Özkan “Aközbekler’de kriz nedeniyle küçülmeye gidiş var. İşçilerin bir kısmını senelik izne çıkardılar, isteyene de tazminat verdiler. İşçiler kendi avukatıyla gidip işverenle görüşürse, ara bulucuya giderse burada sendikanın ne suçu var? Beni ya da bir başkasını suçlamanın ne gereği var? Bir işçiyi tazminatsız işten çıkarsın, kapıya gider direnirim. Ama işçi anlaşmaya gidiyor, bizim haberimiz yok, bize haber versinler biz de onlarla birlikte gidelim, ne var bunda! Suçlamaya gelince bizi suçluyorlar, bu iyi bir şey değil. Ben işçinin çıkarılmasını ister miyim? Ben işçi ile varım, işçinin aidatlarıyla yaşıyorum” dedi.

BİRTEK-SEN: SINIFA İHANETİN BİR ÖRNEĞİ DAHA

Konuya dair X’ten açıklama yapan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) patronun işçileri işten atma tehdidine karşı iş yerinde yetkili olan TEKSİF Sendikasının üyeleri olan işçileri yüzüstü bıraktığını belirtti. Açıklamada, “Sınıfa ihanetin bir örneği daha bu ihaneti teşhir ediyoruz ve tazminatları gasbedilmek istenen Aközbekler işçileri ile dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz” denildi.




 

Kaynak: Evrensel 


 

Editör: şilan