Gazete Emek- Büro Emekçileri Sendikası’nın (BES) Ankara, Bursa ve İzmir’de gerçekleştirdiği basın açıklamalarında yargı emekçilerinin yaşadıkları sorunlar ve talepleri dile getirildi. Yapılan açıklamalarda personel alımı yapılmayıp baskı ve mobbingle az personele çok iş yaptırıldığı vurgulandı.

Adliyeler önünde bir araya gelen BES üyeleri yaptıkları açıklamada, “Mevcut iktidarın 2010 yılında gerçekleştirdiği Anayasa değişikliği referandumu sonrasında yargı alanında tahakküm kuran cemaat ve sonrasında ise AKP iktidarının yargı sistemini toplumsal muhalefeti susturmak, iktidarlarını güçlendirmek için bir araç olarak kullandığı süreci yaşıyoruz. Kendi kurdukları mevcut yargı sistemi içerisinde bile benimsemedikleri yargı kararlarını tanımayan siyasi iktidar, Anayasal hakların kullanılmasını bile keyfi olarak engellemeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

"DAVALAR HÂLÂ DEVAM ETMEKTE”

Ülkede yaşanan 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sonrasında sorgusuz sualsiz bir şekilde aş ve işlerinden edilen on binlerce kamu emekçisinin haklarını hukuk önünde aramaya başladığına ancak yargıda yaşanan gecikme nedeniyle ağır mağduriyet yaşamaya devam ettiklerini vurgulayan emekçiler, “Darbe girişiminden bugüne 8 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala davaları devam etmekte olup, bu davaların ne kadar süreceği de belli değildir. KHK davalarına bakmak üzere Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nde üç mahkeme görevlendirilmiş olup, 4 yıla yakın zamandır bu mahkemelerde bekleyen dosyalar bulunmaktadır. Adalet Bakanlığı'nın bir an önce bu sorunu çözüme kavuşturması gerekmektedir” diye konuştu.

“SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

Açıklamada iktidarın üst üste açıkladığı yargı reformu paketlerinin kimsenin derdine deva olmadığı gibi, ağır iş yükü altında ezilen yargı emekçilerin sorunlarının her defasında görmezden gelindiği ifade edildi. Yargı emekçilerinin açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında bir ücret aldığını ve 2009 yılından bu yana ekonomik haklarında hiçbir ilerleme sağlanmadığını belirtilen açıklamada “23 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla yasalaşan 6009 sayılı yasa kapsamında yer alan 3717 sayılı yasada yapılan değişiklikler yargı emekçilerinin aleyhine sonuç doğurmuş ve yargı emekçilerinin kazanılmış hakkı olan havuz parasının ortadan kaldırılmasına yol açmıştır” denildi.

BES üyesi emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:

Yasağa rağmen grevler yayılıyor Yasağa rağmen grevler yayılıyor

+Yargı emekçilerinin 2802 sayılı Yasadan çıkarılarak diğer kamu görevlileri gibi 4483 sayılı Memurun Muhakāmatı Kanunu’na tabi olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

-Mobbinge maruz kalan personelin durumunun değerlendirilmesi, mobbingin önlenmesi amacıyla kurumlarda bir kurul oluşturulması, mobbing uygulayan amire yaptırım uygulanması için düzenleme yapılmalıdır.

-Yargı kurumlarında kreş açılmalıdır.

-Mülakat değil, liyakat esas alınmalı, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarıyla. -Kurum içinden atamalara devam edilmelidir.

-Yargı hizmetleri sınıfı oluşturulmalı kadro ve unvanlar yeniden tanımlanmalıdır.

-İşyerinde hiçbir pozisyon, kadro, unvan ve kademede cinsiyetçi iş bölümü yapılmamalıdır.




 

Kaynak: Evrensel