GÜNDEM

Cezaevinde Kürtçe konuşmak için dilekçe şartı

DEM Partili Gülistan Kaçmaz Sayyiğit, Kırşehir Cezaevi’nde Türkçe dışında dil konuşulması için dilekçe şartı getirildiğini duyurdu. Sayyiğit: Cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın serbest olduğu propagandası yapılsa da Kırşehir’de de facto yasak getirildi.

Abone Ol

Gazete Emek- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi idaresinin Türkçe dışında bir dilin konuşması için dilekçe şartı getirdiği duyurdu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Sayyiğit, “Her ne kadar Hükümet, cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın serbest olduğu propagandası yapsa da Kırşehir’de Kürtçe'ye de facto bir yasak getirildiği görülmektedir” ifadesini kullandı.

‘İKTARIN ADIM ATMAMASI CEZAEVİNDE KÖTÜ MUAMELE HABERLERİNİ ARTTIRDI’

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri günlük bir yaşamın rutini haline geldiğini belirten Sayyiğit, siyasi iktidarın adım atmaması ve yargının sessizliği ile her gün farklı bir cezaevinden kötü muamele haberlerini getirdiğini aktardı. Sayyiğit, “Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde de hak ihlalleri artarken disiplin ve hücre cezalarının yaygınlaştırıldığı, tutuklu ve hükümlülerin görüş hakkının ortadan kaldırıldığı; ağız içi arama dayatmalarıyla sağlık ve tedavi hakkının ihlal edildiği, keyfi uygulamalarla infaz yakmalarının yaşandığı belirtilmektedir” dedi.

‘HÜKÜMET KÜRTÇE PROPAGANDASI YAPSA DA DE FACTO YASAK GETİRİLDİ’

“Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevi idaresinin Türkçe dışında bir dilin konuşması için dilekçe şartı getirdiği aktarılmaktadır” diyen Sayyiğit, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Her ne kadar Hükümet, cezaevlerinde Kürtçe konuşmanın serbest olduğu propagandası yapsa da Kırşehir’de Kürtçe'ye de facto bir yasak getirildiği görülmektedir. Çünkü Kürtçe konuşmak, mahpus veya mahpusun konuştuğu kişinin Türkçe bilmemesi şartına bağlı hale getirildiği ifade edilmektedir. Yine Cezaevi İdaresinin, Kürtçe konuşmak için dilekçe verildiğinde konuşmaların dinleneceğini ve konuşmada tek bir Türkçe kelime geçmesi durumunda da görüşmenin kesileceğini söyleyerek mahpuslara şantaj yaptığı iddia edilmektedir.”

DEM Partili Sayyiğit, Adalet Bakaknı Tunç’a şu soruları yöneltti:

-Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde Kürtçenin yasaklandığı doğru mudur? İlgili cezaevindeki uygulamalardan haberdar mısınız?

-Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle Kürtçe konuşmasına dilekçe şartı getirildiği doğru mudur?

-Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde mahpusların aileleriyle Kürtçe konuşmasının engellenmesinin sebebi nedir? Bunun hukuki gerekçesi nedir?

-Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde mahpuslara yönelik artan hak ihlallerine yönelik herhangi bir adım atacak mısınız?

-Cezaevlerinde Kürtçe yasağı yoksa, Kırşehir Yüksek Güvenlikli Cezaevinde Kürtçeyi yasaklayanlar hakkında herhangi bir adli ve idari soruşturma başlatacak mısınız?




 

Kaynak: Artı Gerçek