GÜNDEM

DEM Partili Dindar iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı

İş cinayetlerini Meclis gündemine taşıyan DEM Partili Dindar, Çalışma Bakanı Işıkhan’a “İş yerlerinden iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygunluk denetimi nasıl yapılmaktadır?” diye sordu.

Abone Ol

Gazete Emek- Türkiye’de gerekli önleyici tedbirler alınmadığından iş cinayetleri sistematik bir şekilde devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG Meclisi) basın ve diğer bazı kaynaklardan derlediği verilere göre 2023 yılında iş cinayetlerinde en az 1929 işçi yaşamını yitirdi.

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Mahmut Dindar da iş cinayetlerinin artmasını Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a soru önergesi veren Dindar, “İş yerlerinden iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygunluk denetimi nasıl yapılmaktadır?​” diye sordu.

“22 YILDA 33 BİN 300 İŞÇİ İŞ CİNAYETİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ”
2024 yılının ilk altı ayında yaşamını yitirdiği tespit edilebilen işçi sayısı 878 kişi olduğunu hatırlatan Dindar, “İSİG Meclisi’nin kamuoyuna duyurduğu raporlarına göre AKP iktidarları boyunca 33 bin 300’den fazla işçi, gerekli önlemler alınmayan iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Gerçek verilerin, bu tespitlerin çok üzerinde olduğu bilinmelidir. Özellikle tarım ve inşaat sektörlerinde kayıt dışılık nedeniyle iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlere, iş kazası ve meslek hastalığı geçirenlere ilişkin verilerin kaydı ya tutulmamaktadır ya da eksik tutulmaktadır” dedi.

Dindar, Türkiye’de sayısı milyonlarla ifade edilen mülteci ve çocuk işçilerin geçirdiği iş kazası ve iş cinayetlerine dair resmi bir kayıt ve istatistiğin kamuoyuna açıklanmadığını dile getirdi.

“İŞLETMELER YETERLİ DÜZEYDE DENETLENMEMEKTEDİR”
Soma, Ermenek, Dursunbey, Karadon, Şirvan, Amasra, İliç gibi madenlerindeki iş cinayetleri ve sonrasında devam eden uzun yargılama süreçlerinde görüldüğü üzere genellikle bir cezasızlık politikasının uygulandığını belirten Dindar, “İşçi sağlığı ve güvenliğinin gereğini yerine getirmeyen, kâr hırsı ile daha çok üretmek için işçileri yasal sınırların dışında çalıştıran işletmeler, yeterli düzeyde denetlenmemektedir” dedi.

Dindar, “Son 1 yıl içerisinde Van’a Türkiye metropollerinden onlarca işçinin cansız bedeni getirilmiştir. İşsizlik ve yoksulluk nedeniyle iş bulamadıkları için Türkiye metropollerine giden bölge işçileri tedbirsizlik nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Bölgeden diğer illere işçi göçünün sınırlanması amacıyla bölgedeki işletmelerin teşvik edilmesi, ülke genelinde de tüm işçilerin yaşam haklarının korunması amacıyla işçi sağlığı ve güvenliği hükümlerinin uygulanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Dindar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti;

-Türkiye’de tüm sektörlerde toplam kaç iş yeri vardır? Bu iş yerlerinden iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygunluk denetimi nasıl yapılmaktadır?
-Türkiye’de 2020-2024 döneminde işyerlerinde “işe bağlı ölüm sayısı” kaç olmuştur? Bu ölümlerin sebeplerine göre dağılımı nasıldır? Bu ölümlerin yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır?
-Türkiye’de 2020-2024 döneminde işyerlerinde “işe bağlı kazalarla engelli olan kişi sayısı” kaç olmuştur?
-Türkiye’de 2020-2024 yıllarında yaşanan iş kazası sayısı kaçtır? Bu kazalarda yaralanan ve yaşamını yitiren kişi sayısı kaçtır? -Yaşamını yitirenlerin yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? İş kazalarının sektörlere göre dağılımı nasıldır? Kayıt dışılığın yüksek olduğu sektörlerde bu veriler nasıl derlenmektedir?
-Türkiye’de 2020-2024 yıllarında kayıt altına alınan meslek hastalığı sayısı kaçtır? Bu kapsamda tedavisi devam eden kişi sayısı kaçtır? Bu kişilere hangi destekler sağlanmaktadır? Meslek hastalığı nedeniyle her yıl yaşamını yitiren ortalama kişi sayısı kaçtır? Yaşamını yitirenlerin yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Meslek hastalıklarının sektörlere göre dağılımı nasıldır? Kayıt dışılığın yüksek olduğu sektörlerde bu veriler nasıl derlenmektedir?
-Türkiye’de mültecilerin geçirdiği iş kazaları ve maruz kaldıkları meslek hastalıklarına ilişkin Bakanlığınızın bir veri derlemesi veya raporu mevcut mudur? 2011-2024 yılları arasında Türkiye’de yaşamını yitiren mülteci işçi sayısı ve bu kişilerin uyruk, cinsiyet, yaş gibi göstergeleri nedir?
-2023-2024 yıllarında Van dışında çalışırken yaşamını yitiren Vanlı işçi sayısı kaçtır? -Türkiye genelinde yaşamını yitiren işçilerin doğum yerlerine göre dağılımı nedir? -Yaşamını yitirenlerin daha çok doğu ve güney doğu illerinden gelen mevsimlik işçilerden olduğu iddiasına dair bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?
-İşçi ölümlerine neden olduğu için kamu ihalelerine girişi yasaklanan firma sayısı kaçtır? İş yerleri ve işletmelerinde yoğun iş cinayetleri yaşanan, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin almayan firmalara kamu ihalelerinin verilmemesi amacıyla bir çalışma başlatacak mısınız?
-Türkiye’de işyerlerinde tedbirsizlik nedeniyle yaşanan ölümlerden bakanlığınızı siyaseten sorumlu görüyor musunuz? Bu sorumluluğun gereği olarak yaşamını yitirmiş işçilerin ailelerine sunduğunuz psikolojik, ekonomik ve sosyal destekler nelerdir?


Kaynak: Evrensel