Gazete Emek - 10 ilde büyük yıkımlara ve acılara neden olan depremin ardından hasar alan ve yıkılan binalarda ihmali olduğu düşünülen kişilere yönelik operasyonlar başlatıldı.

RÖNESANS REZIDANS'IN MÜTEAHHİDİ MEHMET YAŞAR COŞKUN TUTULANDI

Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın yurt dışına kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı'nda yakalanan müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandı.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla dün İstanbul Havalimanında gözaltına alınan Coşkun'un emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Gaziosmanpaşa Adliyesinin İstanbul Havalimanı'nda bulunan ek hizmet binasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla nöbetçi savcılıkta ifadesi alınan Coşkun'un tutuklanmasına karar verildi.

Adliyedeki işlemlerinin ardından tekrar İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü'ne getirilen Coşkun, daha sonra Metris Cezaevi'ne götürüldü.

Hatay'da depremde yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, üzerinde bir miktar parayla dün Karadağ'a gitmek üzereyken İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

Coşkun, savcılık ifadesinde, Antis Yapı İnşaat firmasının sahibi ve müteahhidi olduğunu belirtti. Firmanın diğer ortağının kardeşi olduğunu söyleyen Coşkun, Rönesans Rezidans'ın ortağı olduğu firma tarafından yapıldığını aktardı. Rönesans Rezidans'ın 4 blok, 249 bağımsız bölüm ve alt katta iki otoparktan oluştuğunu ifade eden Mehmet Yaşar Coşkun, 2011'de yapımına başlanan binanın 2013’te tamamlandığını anlattı.

Coşkun, ifadesinde şunları ileri sürdü:

"İKİ YILLIK İNŞAAT SÜRECİNDE HERHANGİ BİR SIKINTI ÇIKMADI" 

"İki yıllık inşaat sürecinde herhangi bir sıkıntı çıkmadı, kazasız bir şekilde inşaatı bitirdik. Bina 10 yıldır kullanımdaydı, bu süre zarfında herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Binada sonradan herhangi bir esaslı değişiklik yapılmadı, mevzuatta öngörülen tüm işlemleri yerine getirdik. Biz betonarme kaba inşaatını İstanbul merkezli Yapı İnşaat isimli firmaya vermiştik. Hatırladığım kadarıyla bu firma da iki ortaklıydı."

Rönesans Rezidans gibi çok bina inşa ettiğini söyleyen Coşkun, Antakya'da 75. Yıl Bulvarı üzerindeki bir binanın da kendileri tarafından yapıldığını, Rönesans dışındaki binalarında sıkıntılı bir durum olmadığı bilgisini aldığını savundu.

Mehmet Yaşar Coşkun, ifadesine şöyle devam etti:

"NEDEN YIKILDIĞINI BEN DE BİLMİYORUM"

"Rönesans Rezidans'ın neden yıkıldığını ben de bilmiyorum. Rönesans Rezidans'ın zemin etüdü yapılmış ve sağlam durumdaydı. Tüm ruhsatları alındı, hem belediye hem yapı denetim firması tarafından bizzat yerinde gerekli numuneler alınmak suretiyle gerekli incelemeler yapıldı, kontrolleri sağlandı. Bu aşamalarda hiçbir sıkıntı çıkmadı. Hatta biz Rönesans Rezidans'ı inşa ederken yapımını aşama aşama fotoğraf ve video kaydına aldık.

Bunların bilgisayarlarda kayıtlı olduğunu düşünüyorum. Temin edebilirsem bilahare ibraz edeceğim. Rönesans Rezidans ile ilgili aklıma gelen tek bir şey var; depremin dalga boyunun bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm depremlerden farklı olması diye düşünüyorum. Ayrıca deprem yeryüzüne çok yakın birkaç kilometrelik mesafede olduğu için de yıkım olmuş olabilir. 6 Şubat'ta art arda iki deprem yaşandı. İkinci deprem, merkez üssü Elbistan olan deprem daha şiddetli bir depremdi. Ben deprem uzmanı değilim bu söylediklerim tahmine dayalı değerlendirmelerimdir."

İnşaat firması olarak Karadağ’da da inşaatları olduğunu öne süren Coşkun, buradaki yapıların tapularını vermeleri gerektiğini ve bu ülkeye gitmeyi daha önceden planladığını iddia etti.

Coşkun, kayınpederinin kalça kemiğini kırması nedeniyle bu ülkeye gidişinin geciktiğini savunarak, "Her ne kadar Karadağ'a gidişim önceden planlanmış olsa da uçak biletini 8 Şubat günü aldım. Rönesans Rezidans isimli yapının depremden etkilenip yıkılmasıyla benim Karadağ ülkesine gidişim arasında herhangi bir ilişki yoktur. Ben kesinlikle soruşturmadan kaçmak için Karadağ ülkesine gitmeye çalışmadım. İşlerim dolayısıyla Karadağ ülkesine gidecektim. Biz plan, proje ve mevzuata uygun bir inşaat yaptık. Bu nedenle üzerime atılı suçu kabul etmiyorum" dedi. 

Coşkun'un avukatı Kübra Kalkan Çolakoğlu ise Coşkun'un aile dostu olduğunu ifade etti. Kendisinin ve müvekkilinin depremde çok sayıda akrabasını kaybettiğini söyleyen avukat Çolakoğlu, müvekkilinin firmasının yaklaşık 30 yıllık bir firma olduğunu vurguladı.

Rönesans Rezidans dışında, firmanın yaptığı diğer binaların sağlam olduğunu savunan avukat Çolakoğlu, "Yaptığı tüm binalar sapasağlam ayaktayken bir bina çöktü diye müvekkilim sorumlu tutulmaktadır" dedi.

Avukat Çolakoğlu, şöyle devam etti:

"KAMUOYUNDA BİR SUÇLU BİR FAİL ARANMAKTADIR"

"Kamuoyunda bir suçlu, bir fail aranmaktadır. Bu fail de müvekkilim olarak belirlenmiştir. Bir basın mensubunun yaptığı haber dolayısıyla müvekkilim ortaya atılmıştır. Diğer binaları yapanlarla ilgili herhangi bir şey yapılmazken müvekkilim sürekli kamuoyunda tartışılmaktadır."

Coşkun'un son bir yıl içinde yaklaşık 10 defa Karadağ'a gittiğini belirten Çolakoğlu, müvekkilinin bu ülkeye gidişinin kaçma amaçlı olmadığını iddia etti.

ADANA'DA 62 ŞÜPHELİYE GÖZALTI KARARI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentte yıkılan ve çok sayıda ölüme neden olan bina ile sitelerde tespit edilen yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma başlatıldı.

Yürütülen incelemeler doğrultusunda ilk etapta 62 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

Adana'da Hasan Alpargün Apartmanı yerle bir olmuştu. Apartmanın enkazından 70 kişinin cansız bedeni çıkarılmıştı. Depremin ardından KKTC'ye kaçtığı belirlenen müteahhit Hasan Alpargün'ün gözaltına alındığı belirtildi.

DİYARBAKIR'DA 33 GÖZALTI KARARI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kentte depremde yıkılan binalarla ilgili yapım kusurları olan ve kolon kestikleri iddia edilen 33 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Polisin eş zamanlı farklı adreslere düzenlediği operasyonda gözaltına alınanlar sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. Gözaltına alınan kişiler arasında 2 bloğu tamamen yıkılan Diyar Galeria sitesinin altındaki marketin kolonlarını kestikleri ileri sürülen işyeri sahipleri ile bu durumu bildiği halde ilgililere bildirmediği iddia edilen apartman yöneticisi de bulunuyor. Kolonu kesildiği ileri sürülen Bağlar ilçesindeki 8 katlı Serin-2 Apartmanı ile Yenişehir ilçesinin Ofis semtindeki 8 katlı Sözel Apartmanıyla ilgili de gözaltı kararı verildi.

Sözel Apartmanının giriş katlarının konut olduğu halde sonradan yapılan plan ve tadilat değişikliği ile işyerine dönüştürülürken, duvar yıkımı sırasında binanın statik iskelet yapısını oluşturan ana taşıyıcı kolonlara ve kirişlere zarar verildiği için konut ve işyeri sahiplerinin de gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi. Gözaltına alınan diğer isimlerin de binanın yüklenici müteahhit firma sahipleri ile fenni sorumlusu olan inşaat mühendisleri olduğu belirtildi.

Osmaniye'de, depremde yıkılan binalarla ilgili 4 gözaltı

Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, binalardaki kusurlar ve kolon kesme suçlamaları sebebiyle 6 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği ve 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

MÜTEAHHİT İSTANBUL'DA GÖZALTINA ALINDI

Gaziantep'te depremde yıkılan Ayşe-Mehmet Polat sitesinin müteahhidi Mehmet Ertan Akay, İstanbul'da gözaltına alındı.

KOLON KESENLERE OPERASYON

İncelemelerde, yıkılan bir binanın kolonunu kestikleri belirlenen 2 kişi gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında görevlendirilen teknik bilirkişi heyetlerinin alandaki çalışmaları devam ediyor.

İDDİALAR ÇOK CİDDİ!

Şanlıurfa'da depremde yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme eylemlerine ilişkin hakkında gözaltı kararı verilen 8 şüpheli yakalandı.

Editör: Bekir GÜNEŞ