EMEK HABERLERİ

DİSK İzmir'den seslendi: Saraya değil emekçiye bütçe

DİSK üyesi işçiler İzmir’de “Artık Yeter, Geçinemiyoruz” diyerek eylem yaptı. Gerçekleştirilen eylemde konuşan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Gelirde, vergide, ülkede adalet istiyoruz" dedi.

Abone Ol

Gazete Emek- Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), eylem takviminde duyurduğu ikinci bölgesel işçi buluşmasını “Artık Yeter, Geçinemiyoruz!” ve “Gelirde, vergide, ülkede adalet istiyoruz” şiarıyla İzmir’de gerçekleştirdi. Basmane’de toplanan ve kortejler halinde Cumhuriyet Meydanına yürüyen işçiler sıklıkla, “Vergide adalet istiyoruz”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı. Ege Bölgesi’nden DİSK üyesi işçilerin, DİSK Yönetim Kurulu Üyelerinin, Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu’nun katıldığı mitinge, Emek Demokrasi Güçleri bileşenleri, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Devrimci İşçi Partisi, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınar Mutlu da destek de bulundu. Konak Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen eylemde konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir gelecek için yürüyoruz” dedi.

“KARA TABLONUN MÜSEBBİBİ AKP’NİN SINIFSAL VE SİYASAL TERCİHLERİDİR”

Emekçileri, emeklileri ve gençleri asgari yaşama mahkum edenlerden hesap sormak için meydanda olduklarını dile getirerek sözlerine başlayan Çerkezoğlu, “Ankara’da oturanlar, saraylarda oturanlar her gün ekmeğimize göz dikenler işte İzmir’deki bu meydanı görsün. Adını doğru koyalım bu yaşadığımız tablo tesadüf değil, bugün yaşadığımız bu işsizliğin yoksulluğun açlığın hayat pahalılığının nedeni 22 yıldır ülkeyi yöneten AKP’nin tercihleridir. Bu kara tablonun müsebbibi 22 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP iktidarının sınıfsal ve siyasal tercihleridir. Her gün ekmeğimizin daha fazla küçülmesi için bu politikaları bile isteye hayata geçiriyorlar” diye konuştu.

“OVP’DE DAHA FAZLA YOKSULLUK, İŞSİZLİK, GÜVENCESİZLİK VAR”

Konuşmasının devamında Orta Vadeli Program’a değinen Çerkezoğlu, “Ne var bu orta vadeli programda? Daha düşük büyüme, daha yüksek enflasyon, daha fazla işsizlik ve daha fazla yoksulluk var. Bir de tutturmuşlar enflasyonun nedeni ücretler diye. Bu koca bir yalan, enflasyonun nedeni ücretler değil enflasyonun nedeni aşırı kârlar ve dolarizasyondur. Ücretleri baskılayarak enflasyonu düşüremezsiniz. Bu ülkede gelirde adalet sağlanmadan vergide adalet sağlanmadan, toplumsal barış da olmaz. Öte yandan orta vadeli programda belirli iş sözleşmesi yani geçici işçilik var. Yani kullanan at işçiliği var. Orta vadeli programda sosyal güvenliğe ayrılan bütçe payının daha da kısılması var. Yani emekli olmak zorlaşacak, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının mağduriyeti devam edecek” ifadelerini kullandı. Sosyal güvenlik sisteminin geldiği halde her gün adaletsizlik ürettiğini belirten Çerkezoğlu, “Buradan bir kez daha söylüyoruz sosyal güvenlik sistemindeki, emeklilik sistemindeki bu adaletsizlikleri ortadan kaldırın. Bir tuzak var ki, ikinci emekli aylığı diyerek tamamlayıcı emeklilik sistemini yeniden önümüze koyuyorlar. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yapmak istedikleri kıdem tazminatımızı, 90 yıllık hakkımızı, kırmızı çizgimizi ve son kalemizi elimizden almak. Ancak buradan uyarıyoruz, ölmek var dönmek yok” şeklinde konuştu.

Eylem, Çerkezoğlu’nun konuşması bitiminde halaylarla son buldu.




 

Kaynak: Evrensel