EMEK HABERLERİ

İşten atılan işçiler için ara bulucu süreci başladı

Karşıyaka Belediyesinde işçilerin işe geri dönmek için verdiği mücadele sürerken bir yandan da işçilerin alacakları için ara bulucu süreci başladı. İşçiler işe iade edilmek istiyor.

Abone Ol

Gazete Emek- İşten atılan Karşıyaka Belediyesi işçilerinin belediye önünde işe dönme mücadelesi sürerken personel yetersizliğinden dolayı fazla mesailerle çalışan Kent AŞ işçilerinin ücretleri parça parça yatırılmaya devam ediyor.

Sendika avukatı aracılığı ile yargı yoluna giden işçilerin ara bulucu görüşmeleri cuma günü başlayacak. Görüşmelerin 8’er, 9’ar kişilik gruplar şeklinde telekonferans yöntemi ile yapılacağı belirtildi. Sendika avukatı ile hareket etmeyen işçilerden ara bulucu görüşmesi yapılanlar da mevcut.

İşçilerin ağustos ayından 9 günlük ücret, kıdem tazminatı alacakları, TİS farkından kaynaklı alacakları ve izin kullanmayanların izin alacakları bulunuyor.

Bugüne kadar yapılan görüşmelerle ilgili bilgi veren bir işçi, “Alacak tutarı 500 bin ise 350-370 bin teklif ediliyor. İhbarı vermiyor. Sadece kıdemi veriyor. Çoğu arkadaşımız gitti, noterden ihtar çekti, ‘Paramı alamıyorum’ diyerek. 70 kişiyi buldu. TİS’ten kaynaklı 3 ay geriye dönük alacaklarımız var, içeride yıllık izni olanlar var. Şu ana kadar alacağımızın kalmamış olması lazım ama bir adım atmış değiller” dedi.

Bazılarına 7, bazılarına 10 taksitte ödeme teklif edildiğini dile getiren işçi, “Emekli olan bir işçi arkadaşımızın yaklaşık 800 bine yakın alacağı var. 8 taksit önermişler. Kabul etmemiş. Dava sonucunda alacağımızı zaten faizi ile alacağız. Niye kabul edelim” dedi.

"ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ İŞE İADE"

Raporluyken işten atılan bir işçi de, “Ben şehir dışındaydım. İş bırakma eyleminde yoktum. Benden savunma istediler. Ben de ne alaka dedim. Pardon kusura bakma bakıp geri döneceğiz dediler. Öncelikli talebimiz işe iade. Bunu yapmayacaklarsa da haklarımızı versinler. Hukuksal olarak zaten arayacağız” diye konuştu.

Kod 46’nın, Kod 26’nın kaldırılmasını ve haklarının verilmesini isteyen işçi, “Samimilerse önce bunu yapsınlar, haklarımızı versinler. Birçok insanı haksız hukuksuz bir şekilde işten çıkardılar. Uzun ve yorucu da olsa tüm haklarımızı arayacağız. Yeri geldiğinde iki kişinin işini yapan personellerdik. Fazlasıyla elimizi taşın altına koyduk” dedi.

İşçiler Belediye Başkanı Yıldız Ünsal’ın “Varsa bizim de hatamız eksiğimiz ara bulucudan sonra değerlendireceğiz. Ara bulucudan sonra bu tür şeyleri temizleyeceğiz. Olabilecek olanlar varsa geri işe iade edeceğiz” diyerek bir beklenti yarattığını hatırlattı.

Öte yandan hâlâ çalışan arkadaşlarının ücretlerinin yatmadığını dile getiren işçiler, “Temmuz ayının maaşından önce 4 bin 500 lira yattı. Cuma günü de 10 bin lira yattı. Eylülün ikinci haftasına girdik. Personel eksikliği var. Çoğu insan fazla mesaiye kalıyor” dedi.

Belediye Başkanının “Ben yeni geldim bilmiyordum” söyleminin de doğru olmadığını dile getiren işçiler, “Kimse kusura bakmasın, aday olduğu süreçte neyle karşılaşacağını az çok biliyordu. İşçilerin maaşlarının yatırılmadığından haberdardı. 93 işçiyi çıkarmak çözümse ona da eyvallah diyoruz. 93 işçiyi çıkardığında belediyenin mali durumu düzeliyorsa diğer işçilerin parasını yatırsınlar o zaman. Onu da yapmıyorlar. Şu an tesislerde çalışılıyor. Belli başlı tesisler çok güzel iş yapıyor. İş bırakma eylemi olduğunda belediyenin 4 milyon zarara uğratıldığını söylemişti Başkan. Eğer 3 günde 4 milyon zarar ediliyorsa diğer günlerde kazanılan nereye gidiyor, açıklanması gerekli” dedi.


 

Kaynak: Evrensel