EMEK HABERLERİ

İzmir Büyükşehir'de sendika emekçilere rağmen toplu sözleşme imzaladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın verdiği 250 TL’lik sosyal denge tazminatı zammı referandumla reddedilmesine rağmen Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube yönetimi toplu iş sözleşmesini imzaladı.

Abone Ol

Gazete Emek- İzmir Büyükşehir Belediyesi ile belediyeye bağlı ESHOT ve İZSU genel müdürlüklerinde görevli kamu emekçileri ve bu işyerlerinde örgütlü Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi arasındaki toplu iş sözleşme görüşmeleri tamamlandı.

SENDİKA EMEKÇİLERE RAĞMEN SÖZLEŞMEYİ İMZALADI

Belediyede görevli memurlar 16 bin 750 TL'den 17 bin TL'ye çıkarılan sosyal denge tazminatı zammını geçtiğimiz günlerde yapılan referandumla reddetmesine rağmen Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube toplu iş sözleşmesini imzaladı.

SENDİKA YÖNETİMİ İKİYE BÖLÜNDÜ

Sözleşmeye imza atılması noktasında şube yönetiminin ikiye bölündüğü öğrenildi. 7 kişilik yönetimden iki kişi sandıktan çıkan sonuca göre görüşmelerin ve eylemlerin devam etmesi noktasında görüş bildirirken beş kişi ise sözleşmenin imzalanmasından yana görüş bildirdi.

SENDİKA MESAJLA BİLDİRDİ

Sözleşmenin imzalandığı belediyede görevli kamu emekçilerine sendika tarafından gönderilen mesajla bildirildi. Mesajda şu ifadelere yer verildi "Merhaba değerli arkadaşlar. Bugün şube meclisinde yaptığımız toplantı sonucu ve işyerlerinden gelen talepler doğrultusunda öncelikle açığa alınan arkadaşlarımızın 15 Ağustos 2024 perşembe günü görevine başlatılması, 17.000 TL sosyal denge tazminatı, daha önceki toplu sözleşmelerde kazanmış olduğumuz sosyal haklarımıza ilaveten 10 yaş ve altında çocuğu bulunan çalışanların işyerine sabah 1 saat geç gelmesi, akşam 1 saat erken çıkması ve koruma güvenlik memurlarının aldığı maktu mesai yüzde 100 olarak ödenmesi eklenerek ve 1 Nisan 2024 ile 31 Aralık 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere imzalanması konusunda yürütme kurulu karar alarak 14.08.2024 tarihinde toplu sözleşme imzalamıştır. Bu ay sosyal denge tazminatı 15.08.2024 Perşembe günü akşam 17.000 TL olarak hesaplarımıza geçecek, 1 Nisan'dan geçerli olmak üzere geriye dönük alacaklar önümüzdeki hafta içinde ödenecek. Tüm belediye emekçilerine hayırlı olmasını diliyoruz."
SÖZLEŞMEDE NELER VAR?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 aylık sözleşmede işçilere ikramiyeler ve gıda fişi dahil 17 bin TL’lik sosyal denge tazminatı önerdi. Sözleşmede enflasyon farkları yer almadı ancak Başkan Cemil Tugay, ocak ayında enflasyon zammını maaşlara yansıtacağını sözlü olarak taahhüt etti. Sözleşmede regl izni, babalık izni, sosyal tesislerden indirimli ve ücretsiz yararlanma, arabalı vapurdan yararlanma, mobbing kurulu gibi birçok hak olduğu gibi korundu.

SENDİKA 'EYLEMLERE DEVAM EDECEĞİZ' DEMİŞTİ

Toplu sözleşme görüşmelerinde CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın önerdiği sıfır zamma denk gelen 16 bin 750 TL’lik sosyal denge tazminatı sendika tarafından kabul görmedi. Tugay, sosyal denge tazminatı teklifini 250 TL artırarak 17 bin TL'ye yükseltti. Tüm Bel Sen, teklifi işçilere sormak için 12 Ağustos'ta referandum yaptı. 2 bin 57 memur teklifin reddedilmesi, 1818 memur kabul edilmesi yönünde oy kullandı.

Referandumun ardından Artı Gerçek’e konuşan Tüm Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, "Sandıktan mücadeleye devam çıktı. Büyükşehir belediyesinin hiç zam yapmadan önermiş olduğu 21 aylık sözleşmeye teklif kabul edilmedi. İki yıl boyunca alınan sosyal denge tazminatı enflasyon karşısında eriyecekti. Kaldığımız yerden daha da güçlenerek eylemlere devam edeceğiz" demişti. 


Kaynak: Artı Gerçek