Gazete Emek- Hükümetle yakınlığıyla bilinen Kalyon Holdingin Ankara’daki güneş paneli fabrikasında işten atmalar devam ediyor. Son bir sene içerisinde yaklaşık bin kişinin işten çıkarıldığı fabrikada işçiler belirsizlikten şikayetçi. Enerji-İş’in örgütlü olduğu fabrikada çalışan işçiler, bir yandan da sözleşme sürecine girecek. Kalyon işçileri, işten atmalarla sözleşme taleplerinin de baskı altına alınmak istendiğini söylüyor.
Yaklaşık 2 senedir Kalyon PV’de çalışan bir kadın işçi, son zamanlarda yoğunlaşan işten atmaların işçiler üzerinde baskı olarak kullanıldığını söyledi. İşçi, “Her işi yaptırmaya çalışıyorlar. En ufak ses çıkaranı ‘Zaten ortalık karışık, seni de atarlar’ şeklinde tehdit ediyorlar” dedi. İşsiz kalma korkusunun olduğunu söyleyen işçiler, “İçerisi berbat durumda ama kimse çıkmaya da cesaret edemiyor” dedi.
Sohbet ettiğimiz bir grup işçi, işe başladıklarında çalışacakları yerin “kurumsallık, standartların Avrupa standartlarında olacağı” vaatleriyle pohpohlandığını ancak gelinen noktanın bundan çok uzak olduğunu vurguladı: “Güya dünyanın bir numarasıydık. Şimdi işçisini işsizlik maaşına muhtaç ediyorlar. Bu nasıl iş?"
'FABRİKA BATIYOR DENİYOR AMA HER YER PANEL DOLU’
Tazminatlı çıkış teklif edilen fabrikada “Fabrika batıyor” söylentileri yayılmış durumda. Bir işçi, fabrikadaki durumu şöyle anlattı: “Herkes farklı bir şey diyor. Yöneticiler yok öyle bir şey gibi geçiştiren cevaplar veriyor. Bir yandan dışarısı panel dolu, her panel depoda bekliyor. Üretimdeki depolar boş. Her gün yeni bir şey deneniyor. Bir tane vardiyayı dağıttılar tamamen. Önce dediler ki isteyen çıksın ama ihbar vermeyiz. Sonra dediler ki tamam ihbar da vereceğiz.”
Başka bir işçi de “Bir hattı kapatıyorlar, bir hafta sonra açıyorlar. Vardiyalarımız değişiyor. İsteğiyle çıkan da çok. Çoğu belirsizlikten korkuyor. Maaşlarımızın yatmadığı zamanlar olur diyorlar. Ama ben çıkmam çünkü iş bulmak çok zor. Her yerin koşulu giderek kötüleşiyor” dedi.
Enerji-İş’in örgütlü olduğu Kalyon’da, bu sene sözleşmenin yenilenmesi gerekiyor. İşçiler, daha önce sıklıkla tartıştıkları; özel sağlık sigortasının aileyi kapsaması, 6+2 sistem yerine 5+2’li sisteme geçilmesi, yan hakların ve ikramiyenin arttırılması, sözleşme süresinin 1 yıla düşürülmesi ve ek zam gibi taleplerinin bu dönem de gündemlerinde olduğunu söyledi. Kalyon işçileri, “Tam olarak gündem de değiştiriyorlar. İçeride maaş bile konuşulmuyor. Hep bir belirsizlik var. Herkes kendi derdine düştü” dedi.
Kaynak: Evrensel