Gazete Emek- Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekenlerin tutuklanmasına karşı tepkiler sürüyor. Birçok kentte halaya duran yurttaşlar, Kürt dili ve kültürüne yönelik saldırıları protesto etti.

ADANA

DEM Parti Adana İl Örgütü, İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Em ber nadin vê dîlane" pankartı ile "Be govend tekoşîn bê azadî jiyan nabe/ Halaysız direniş, özgür olmadan da yaşam olmaz", "Be govend u tililiyon emê tecride bişkênin" ve "Halay bizim söz bizim zılgıt bizim dilan bizim slogan bizim irade bizim faşizme karşın mücadele edene devrim bizim" dövizlerini açan kitle sık sık "Jin jiyan azadî" sloganı attı.
'LİNÇ HAVASI'

Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı açıklamada ortak basın metnini DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir okudu. DEM Parti Wan İl Eşbaşkanları Veysi Dilekçi ve Gülşen Kurt'un da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin gözaltına alınmasını kınayan Aydemir, gözaltıların bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin hedef gösterilip, tutuklanmasına tepki gösteren Aydemir, "Kürtler ve Kürt meselesi mevzubahis olduğunda devletin güvenlikçi politikaları ve yargısal tasarruflarının devreye girmesi kabul edilemez. Halay videoları üzerinden gerçekleştirilen gözaltı ve tutuklama furyasının demokratik bir hukuk devletinde yeri yoktur. Mevcut kırılgan toplumsal barışı zayıflatmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen bu tasarruflardan vazgeçilmesi, yargının ise temel hak ve özgürlükleri koruyucu bir tutum olarak sosyal medyanın linç havasına ortak olmaması gerekmektedir" dedi.
'HALAYDAN KORKMAYIN'

Eğitim Sen Van Şubesi'nden "çifte standart" protestosu Eğitim Sen Van Şubesi'nden "çifte standart" protestosu

Yaşanan süreci "tehlikeli ve provokasyon" olarak niteleyen Aydemir, konuşmasını şöyle noktaladı: "Bu tür provakatif söylem ve eylemlerin maksadının ne olduğu açıktır. Bu durum Kürt halkının kültürüne ve diline savaş açmaktır. Buradan bir kez daha hükümet yetkililerini uyarıyoruz; Kürtlere dönük açık nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vaz geçin kürtlerin günlük yaşam kıyafetleri suç değildir. Zafer işareti suç değildir, halay çekmeleri suç değildir. Ama bunlara dönük Her girişim suç ve aleni ırkçılıktır. 12 Eylül faşizmi ile özleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü biçimde sahip çıkacağız. Halaydan korkmayın. Halay halkların bir arada yaşam sevincidir. Yasaklar sizi faşizme, halaylar bizi özgürlüğe götürüyor.Halay Kürtlerin özgürlük coşkusu, halay direniş sembolüdür. Demirci Kawa'nın torunları Mezopotamya da binlerce yıldır özgürlük halaylarına duruyor. Halayı engellemeye kimsenin gücü yetmez. Halay direniştir, halay tarihtir, halay kürdün kimliğidir. Kürt halkını yok sayamazsınız. Em bernadin vê dîlanê.”
Açıklama ardından kitle erbaneler eşliğinde halaya durup, gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi.

İZMİR

DBP, DEM Parti, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Jin Art Huner (Jin Art), Konak Vapur İskelesi önünde halay çekerek, saldırıları protesto etti. Eyleme çok sayıda kişi katılırken, hep bir ağızdan sık sık "Bê ziman jiyan nabe" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

HALAYIN İLEGALİZE EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Burada konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, "Bugün Türkiye'de yurttaşlar düğünlerinde kendi dilleriyle halaylarını ve danslarını edememektedir. Halaylar yasaklanıyor, halay çekenler gözaltına alınıyor. Halkların en temel hakkı olan eğlenmek bugün suç sayılıyor. Bugüne kadar halay çektikleri için gözaltına alınanları duymamıştık. Türkiye halkları bunu da gördü. Baskıcı yasaklamaları protesto ediyoruz. Kabul etmiyoruz" dedi.
Jin Art Huner yöneticisi Belkısa Süleymanoğlu Bitkin de her halkın kendi anadili ve kültürü ile var olduğunu söyleyerek, "Son dönemlerde Kürt halkının kültürüne yönelik bu saldırıları kabul etmiyoruz. Halaylarımızın ilegalize edilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Kitle, daha sonra Kürtçe müzik, davul ve erbane eşliğinde halaya durdu. Yoldan geçen yurttaşlar da eyleme destek vererek, halaya katılım sağladı.

Eylem, "Ez Xelefim" şarkısı ve zılgıtlarla son buldu. 


Kaynak: MA

Editör: şilan