VAN VE DİYARBAKIR HABERLERİ

Kürtçeye operasyon Van ve Mardin’de protesto edildi: Dilimizle, kimliğimizle varız

Kürt dil kurumlarına yönelik saldırılar Van ve Mardin’de protesto edildi. Açıklamada, Kürt dili mücadelesini büyütme çağrısı yapıldı.

Abone Ol

Gazete Emek- Van Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Van Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSÎSA), Tevgera Jinnên Azad (TJA) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kürt dil ve kültür kurumlarına yönelik saldırılara karşı açıklama yaptı.

DEM Parti Artemet ilçe binası önünde yapılan açıklamaya DEM Parti Milletvekilleri Mahmut Dindar, Zülküf Uçar da katıldı. “Kurdi nasnameya me ya neteweyî ye/Kürt dili ulusal kimliğimizdir” yazılı Kürtçe pankartın yanı sıra “Bê ziman jiyan nabe”, “Bila zimanê Kurdî bibe xwedî statü” dövizleri taşındı.

“AMAÇ KÜRT DİL ÇALIŞMASI ORTADAN KALDIRMAKTIR”

Açıklamayı kurumlar adına ARSÎSA Dernek Eğitmeni Şevket Acar okudu. Amed’te yapılan MED-DER ve Payîz Pirtûk’a yönelik baskınlar ve gözaltılara dikkat çeken Acar, “Amaç Kürt dil çalışması ve mücadelesini ortadan kaldırmaktır. Kürt halkı yıllardır ulusal dilinin statüye kavuşması için mücadele veriyor. Hiçbir saldırıya karşı boyun eğmedi ve bundan sonrada asla boyun eğmeyecek. Bu nedenle bedeli ne olursa olsun, dilimizin resmi dil statüsüne kavuşması için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Siyasi partilere, sanatçılara, sivil toplum örgütlerine ve demokrasiyi savunanlara çağrıda bulunan Acar, “Her alanda Kürt dili mücadelesi için seferberlik mücadelesini büyütelim. Sokakta, evde, işte yaşamın her alanına çevirelim. Kürt diline yönelik saldırlar Sayın Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecritle bağlantılıdır. Tecride karşı örgütlenelim ve mücadele her alan büyütelim” diye konuştu.

MARDİN 

Mardin’de de DBP ve DEM Parti tarafından Karayolları Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamaya DEM Parti Milletvekili Kamuran Tanhan katıldı. “Zimanê me rumeta me ye” ve “Bê ziman jiyan nabe” sloganlarının atıldığı açıklamayı kitle adına DBP İl Eşbaşkanı Şerafettin Aslan yaptı.

Türkiye genelinde 2 milyon çocuğun eğitim-öğretim döneminde ders başı yaptığını ancak Kürt çocuklarının kendi dillerinde eğitime başlayamadığını kaydeden Aslan, “Kürtler, yüz yıl önceki Kürt değil. Kürtleri korkuyla sindiremezsiniz. Kürtler ölümden korkmadı, iyi bilsinler biz dilimizle, kimliğimizle varız. Kimse bizi özgürlük isteğimizden vazgeçiremez. AKP-MHP faşist iktidarı iyi bilsin ki, bu saldırılara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Hiçbir zaman boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi.

“DİLİMİZ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR” 

Ardından söz alan Milletvekili Tanhan da Gazeteci Yazar Musa Anter ve Sanatçı Ahmet Kaya’nın Kürtçe çalışmalarından dolayı yaşadıklarını hatırlatarak, bugün ise Musa Anter’in öğrencilerinin aynı şekilde saldırılara uğradığını söyledi. Buna rağmen kimsenin geri adım atmadığını kaydeden Tanhan, Türkiye’nin 100 yıllık politikasının değişmediğini ifade ederek, “İktidar iyi bilsin ki, bizim kırmızı çizgimiz kültürümüz ve anadilimizdir” dedi. “Dilimiz anamızın kucağı, babamızın ocağıdır” diyen Tanhan, “Ne annemizin kucağını ne de babamızın ocağını bırakmayız” dedi.




 

Kaynak: MA