ÖZEL HABER/PELİN TUNÇ

Gazete Emek-  Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile eylem ve etkinliklerde cep telefonuyla ses ve görüntü almak yasaklandı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eş Başkanı Serdar Altan, “özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlali”  gerekçesi ile yayımlanan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesine ilişkin konuştu.

Serdar Altan, “Gazetecilerin sahada haber yapma çalışması önünde çok ciddi engeller var. Böylesi bir genelge ile aslında biraz da bunun pekiştirilme çabası içine girildi.” dedi.

Ekrem İmamoğlu'na HDP soruşturması! HDP'den sert tepki

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eş Başkanı Serdar Altan, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“BU GENELGE İLE YAŞANAN HUKUKSUZLUKLARIN ÜSTÜNÜN ÖRTÜLMESİ SÖZ KONUSU”

Daha önce  de polisin gazetecilere müdahalesinin söz konusu olduğunu fakat yayımlanan genelge ile gazetecilerin görüntü almasının engellenmesinin yaşanan hukuksuzluğu meşrulaştıracağının altını çizen Altan,“Çok ilginç bir genelge özellikle de gazeteciliğin direkt sabote edilmeye ve yine bu konuda insanların haberden uzaklaştırmaya çalışıldığı izlenimi yaratılmaya çalışılıyor. Zaten Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünde çok ciddi bir problem yaşanıyor. Gazetecilerin sahada haber yapma çalışması önünde çok ciddi engeller var. Böylesi bir genelge ile aslında biraz da bunun pekiştirilme çabası içine girildi.

Hüda Kaya’dan Bakan Akar’a Roman askerin şüpheli ölümüne ilişkin soru önergesi: Solak olduğu halde nasıl kendini kalbinden vurdu

Özellikle de eylem ve etkinliklerde polisler mutlaka müdahale eder, bir şekilde gazetecinin görüntü engelleme çabası içerisine girer ama bu biraz daha tehlikeli bir durum. Çünkü doğrudan ne gazetecinin ne de orada bulunan herhangi bir vatandaşın görüntü alınması istenmiyor. Bununla da orada yaşanan hukuksuzlukların bir bütünen üstünün örtülmesi, kamuoyuna ulaşmasının engellenmesi gibi bir durum söz konusudur.” İfadelerini kullandı.

Cübbeli Ahmet, Furkan Vakfı’nı CHP ve PKK üzerinden hedef aldı

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE GAZETECİLER ÇOK ZORLANACAK”

Serdar Altan, genelgenin ileriki vadede sonuçlarına ilişkin, “Böyle baktığımız zaman ne olacak önümüzdeki süreçte gazeteciler bu konuda çok zorlanacak. Nitekim bunu 1 Mayıs'ta açık bir şekilde gördük. 1 Mayıs'taki kutlamalara ve o günkü eylemselliklere polis sert bir müdahalede bulundu. Gazeteciler yaşananları görüntüleme çabası içerisine girdi ama polisin engellemesi ile karşılaştılar. Bu ve benzeri örneklerle önümüzdeki süreçte daha fazla karşılaşacağız.” İfadelerine yer verdi.

Bilim Kurulu Üyesi Metintaş, koronavirüsün yeni belirtilerini açıkladı

“GAZETECİLERİN HABER YAPMA HAKKINA DÖNÜK BİR SALDIRIDIR”

Altan, Siyasi partilerin ve 36 baro başkanlığının emniyetin genelgesine karşı açtığı iptal davasına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Elbette ki iptal edilmesi gereken bir genelge buna ilişkin çeşitli baroların girişimleri oldu. Danıştay'a bu konuda başvurular yapıldı. Bizim de temennimiz bu genelgenin bir an önce iptal edilmesi çünkü bu direkt gazetecilere yönelik bir saldırıdır. Gazetecinin haber yapma hakkına dönük bir saldırıdır. Yine halkın haber alma hakkına dönük bir saldırıdır ve çok tehlikeli bir genelgedir. Bu açıdan genelgenin iptal edilmesi ve bütünen gazetecilerin önündeki engellilerin kaldırılması ve gazetecinin daha rahat şartlarda işini yapabilmesinin sağlanması gerekiyor.

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nü geride bıraktık. Böylesi bir dönemde böylesi bir genelge ile karşı karşıya kalmak gazeteciler açısından korkunç bir durum. Bunun kabul edilemeyeceğini ve bir an önce geri çekilmesi gerektiğini de belirtiyoruz.