Suriye’de geçici kabine açıklandı; Kürtler yok Suriye’de geçici kabine açıklandı; Kürtler yok

Gazete Emek - Suriye'de Kürt siyasi temsilcileri, Beşar Esad sonrası için ilk kez açıkça federal sistem talebini gündeme getirdi. Reuters’a konuşan Kürt yetkili Badran Jia Kurd, Kürt siyasi partilerinin federal sistemi öngören ortak bir siyasi vizyon etrafında uzlaştığını söyledi. Bu talep ilk kez kamuoyuna açıklandı.

Kurd, her bölgenin “idari, siyasi ve kültürel özgünlüğünün” korunması gerektiğini ifade ederken, yerel yasama meclisleri, yürütme organları ve bölgeye bağlı güvenlik güçlerinin anayasal güvence altına alınmasını istediklerini aktardı.

Reuters’ın aktardığına göre, bu yeni siyasi vizyon, şimdiye dek ayrı hareket eden iki farklı grubun (Türkiye’nin terör örgütü olarak tanıdığı PYD ve Kuzey Irak’taki Barzani ailesiyle yakın ilişkileri bulunan Suriye Kürt Ulusal Konseyini (ENKS)) ortaklaşa düzenlediği bir toplantıda şekillendi. Tarafların federal sistemi esas alan taslak bir metin üzerinde uzlaştığı bildiriliyor.

ENKS Başkanı Süleyman Oso, federalizmin “Suriye’nin birliğini korumanın en iyi yolu”olduğunu söyledi. Ortak vizyonun nisan ayı sonunda düzenlenecek bir konferansta kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

YÖNETİM KARŞI ÇIKIYOR

Kürt gruplar, Suriye’nin geçiş döneminin cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara ile yapılan mutabakata bağlı olduklarını ifade etseler de geçici yönetimin vaat ettiği çoğulculuğu hayata geçirmediğini savunuyor. Şara’nın hazırladığı anayasa taslağında sadece Arapçanın resmi dil olarak tanımlanması ve İslam hukukunun temel yasa kaynağı ilan edilmesi, Kürtler tarafından dışlayıcı olarak yorumlanıyor.

Şara daha önce The Economist’e verdiği röportajda federal sistemin “Suriye’nin çıkarına olmadığını ve halk nezdinde karşılığı bulunmadığını” savunmuştu.

ARKA PLANDA NE VAR?

Kürtler, 14 yıllık iç savaş boyunca ülkenin dörtte birinde fiilî bir özerklik tesis etti. ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) öncülüğünde kurulan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (Rojava), geçtiğimiz ay Şam ile bir mutabakata varmış ve bölgesel yapıların merkezi yönetime entegre edilmesi konusunda uzlaşmıştı.

Ancak son dönemde Batı Suriye’deki Nusayri (Alevi) sivillere yönelik saldırılar ile yeni yönetimin İslamcı ve merkeziyetçi politikaları, Kürtlerin federal sistem talebini yeniden gündeme almasına neden oldu.