EMEK HABERLERİ

Sendikacılar ‘zordayız’ demekle yetindi, işçi ‘ek zam’ dedi

Türk-İş’in işçilerin tepkisi üzerine 81 ilde temsilcilikler önünde yaptığı eylemlerde, ücretlerin erimesine tepki gösterildi. İşçiler ise ücretlere zam yapılmasını istedi.

Abone Ol

Gazete Emek- Türk-İş, “Zordayız, geçinemiyoruz” ve “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle ülke genelinde basın açıklaması yaptı. İşçilerin fabrikalarda, iş yerlerinde ek zam talebiyle şube yönetimlerini, sendika merkezlerini sıkıştırmasından hemen sonra eylem kararı alan Türk-İş’in 81 ilde okuduğu ortak açıklamalarda, işçilerin ek zam talebine dair tek cümle geçmedi.

Dün günün erken saatlerinden itibaren Türk-İş üyeleri, iş yeri temsilcileri ve yöneticiler farklı illerdeki, il temsilcilikleri ve bölge binaları önlerinde toplanmaya başladı. Gün boyu süren eylemlerde, atılan “Vergide adalet istiyoruz”, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma”, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” ve “Kıdemde tavan kaldırılsın” sloganları dikkat çekti. Ayrıca eylemde işçiler, “Zordayız, geçinemiyoruz”, “TÜİK market aç müşterin olalım” ve “Gerçek enflasyon rakamları aranıyor” yazılı Türk-İş merkezi tarafından hazırlanmış dövizler tuttu.
'ÜCRETLERE ZAM TALEBİ ORTAK AÇIKLAMADA YER ALMADI’
Gerçekleşen eylemlerde işçilerin, ek zam, ara zam, sözleşmelerin yenilenmesi talepleri okunan açıklamalarda da hazırlanan dövizlerde de yer almadı. Okunan ortak açıklamada, “Geçinemiyoruz, vergide adalet istiyoruz, işçiden fedakarlık beklemeyin, işçinin dayanacak gücü kalmadı, enflasyon oranları kabul edilemez, gerçek enflasyon oranları açıklansın, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı, kıdem tazminatının gasbına hayır” konularına değinildi.

81 ildeki açıklamaların büyük çoğunluğunda işçilerin eyleme temsili düzeyde katılması dikkat çekti.

‘SEBEBİ BİZİ YÖNETEN SİYASİ İKTİDARDIR’
Yine ortak açıklama metninde vergi adaletsizliğinin sorumlusuna, ekonomik krizi yaratanlara ve enflasyon rakamlarının düşük açıklanmasına neden olan iradeye dair tek cümle yokken İstanbul’da yapılan açıklamada metnin dışına çıkan Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Halil Fakı, “Yılbaşından günümüze kadar her şeyin fiyatı iki kat arttı. Emeklinin yoksulun geliri yerinde saydı. Bunun sebebi kim? Bizi yöneten siyasi iktidar. Biz bu açlığa artık dur demek istiyoruz” dedi.
'EK ZAM OLMADAN GEÇİNEMEM, BUNUN İÇİN BURADAYIM’
Öte yandan açıklama metninde her ne kadar “ücretlere zam” ifadesi geçmese de eylemlere katılan işçilerin dilinde ek zam vardı. İstanbul’daki açıklamaya katılan Belediye-İş üyesi bir işçi, “Şu an aldığım ücretle çocuklarıma istedikleri harçlıkları veremiyorum ek zam yapılmadan geçinmem mümkün değil. Bunun için buraya geldim” dedi. İşçi, “Savunma sanayi işçisi geçinemiyor” yazılı pankartı göstererek “Benim en büyük talebim bir an önce zam yapılması” diye konuştu.

ATALAY: ANKARA'DA EN BÜYÜK MİTİNGİ YAPACAĞIZ
Ankara'da Türk-İş, "Zordayız, geçinemiyoruz" ve "Vergide adaletistiyoruz" talebiyle basın açıklamasında bulundu. Meclis açıldıktan sonra Ankara'da Türkiye'nin en büyük mitingini yapacaklarını söyleyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 6 ay sonra görüşülmeye başlanacak olan Kamu Çerçeve Protokolüne ilişkin, "Sendika başkanlarının imzaatmadığı şeye imza atmadım. Onlara sordum. Onlar da size soracaklar. Neistiyorsanız... Sendika başkanları siz ne derseniz onu yapmak mecburiyetinde" dedi.

Genel Merkez önünde yapılan açıklamada konuşan Türk-İş Genel BaşkanıErgün Atalay, "Sayı olarak ülkede çokuz. Sıkıntı olarak bu ülkenin en önde giden, sıkıntı çeken topluluğuyuz. Zaman zaman diyoruz ki, 'Bize tepeden bakmayın, bizi yok saymayın, haklı taleplerimizi yerine getirin.' Bize ihtiyaç olduğu zaman TÜRK-İŞ, hangi noktada olursa olsun bu ülkenin önde giden dev bir kurumudur. Bu alanda özel sektörde, kamuda çalışan kardeşlerimiz var" dedi.
Atalay, "Öyle bir noktaya geldik ki, 16 ay önce bir sözleşme yaptık.Kamuoyunda bir sürü örgüt ortaya çıktı dedi ki, 'Çöpçü müdürü geçti, işçi daire başkanını geçti'. Bugüne kadar bu ülkede memur işçi ayrımıdün de yapmadım, bugün de yapmam, yarın da yapmayacağım. Memur çokalmıyor. Biz az alıyoruz, az. Sendikacılar olarak toplumun sıkıntılarınıdile getirmeye devam edeceğiz. Bu ülkede 12 bin 500 liraya nefes almaya çalışan emekliler, 17 bin liraya geçinen asgari ücretliler var.Sendikalı işçilerin ücretleri de bu düzeye geldi. Kamu dahil, özel sektör dahil işçilerin aldıkları ücretler ortada. Buradan sesleniyorum; bizim sıkıntılarımızı giderin. Siz duyana kadar Türkiye'nin 81 ilinde busıkıntıları dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
“EVİNİ TAŞLAYANLARA FIRSAT VERMEYİN”
“Türk-İş sizsiniz. Kimi istiyorsanız onu seçin. Seçtikten sonra da evinizgibi, kapı gibi yanında durun. Zaman zaman bazı yerlerde arkadaşlarımız kendi evini taşlıyor. Onlara fırsat vermeyin. Onlar sermayenin eline fırsat veriyor. Bu ülke 100 senedir patronların kontrolünde. 6 ay sonra sözleşme görüşmeleri başlayacak. Sendika başkanlarının imza atmadığı şeye imza atmadım. Onlara sordum. Onlar da size soracaklar. Ne istiyorsanız... Sendika başkanları siz ne derseniz onu yapmakmecburiyetinde. İşçi meselesinde sıkıntılar had safhada. Dün de vardı. Bugün daha fazla var. Ben 30 senedir böyle bir ekonomik sıkıntı görmedim. Ekonominin kötü yönetildiğinin farkındayım. Sendika başkanları ailesi gibi işçiyi savunmazsa ölene kadar iki yakası bir araya gelmez" diyen Atalay, son olarak şunları söyledi; "Taleplerimizle ilgili 26 Ağustos'ta Çerkezköy'de, 3 Eylül'de Zonguldak'ta miting yapacağız. Meclis açıldıktan sonra Ankara'da Türkiye'nin en büyük mitingini yapacağız."


Kaynak: Evrensel