Gazete Emek - İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı bir ayı aşkın süredir devam ederken, bu ülke şirketlerine yönelik boykot çağrıları da devam ediyor. Türkiye'de son günlerde İsrail menşeili oldukları iddiasıyla Starbucks şubeleri ile bazı hamburgerciler saldırıların hedefi oluyor. Saldırganların şu ana kadar polis engeliyle karşılaşmaması da dikkat çekiyor.
Türkiye'de hükümetin tutumu ise şu ana kadar yapılan açıklamaların ve demeçlerin ötesine geçmemiş durumda. Ölümler 11 bini aşarken, TBMM'nin tavrı, Meclis kantininde Cola Cola ve Nescafe satışını yasaklamak oldu.
Türkiye'nin İsrail'le ticaret ise tüm hızıyla devam ediyor.
TÜRKİYE'DEN HER GÜN 7 GEMİ MAL TAŞINIYOR
Serbest gazeteci Metin Cihan, dünya çapında gemi trafiğine yer veren marinetraffic'te kayıtlı veriler doğrultusunda, Türkiye'den İsrail'e malzeme taşıyan gemileri listeledi.
Marinetraffic kayıtlarına göre, Gazze saldırısının başladığı 7 Ekim'den bugüne Türkiye'den İsrail'e toplam 253 gemi gitti. Türkiye'den İsrail'e günlük malzeme taşıyan gemi sayısı 7.
EN ÇOK PETROL, AKARYAKIT, GIDA VE ÇELİK TAŞINIYOR
Metin Cihan "İsrail’in saldırıları başladığından beri Türk limanlarından kalkan 253 gemi İsrail’e ulaştı. Her gün ortalama 7 gemi hareket ediyor. Ham petrol ve akaryakıt taşıyan tankerler, demir çelik, çimento, gıda vidiğer ürünler aralıksız bir şekilde İsrail’e ulaşıyor” diyerek, sevkiyatın kesintisiz devam ettiğine dikkat çekti.
TÜRKİYE'NİN İSRAİL TİCARETİ 6 MİLYAR DOLAR
Türkiye'nin İsrail'e ihracatı ise 6 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın içinde en büyük kalemi ise çelik ihracatı oluşturuyor. Boru ve petrol hattı gibi enerji alanlarında işbirlikleri de var. Karar yazarı İbrahim Kahveci de köşesinde bu duruma dikkat çekerek, "Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM raporuna göre Türkiye İsrail’e mal satışında Çin ve ABD’den sonra gelen Almanya ile beraber aynı seviyede ihracatta bulunuyor. Yani İsrail'in ihtiyaçlarını karşılamasında dünyada 3'üncü ülkeyiz" diye yazdı.
TİM verilerine göre, geçen yıl İsrail’e 1 milyar 192 milyon dolarlık demir-çelik satışı yapıldı. Bunu 563 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları izledi. Üçüncü sırada ise 512 milyon dolarla plastikler ve mamuller geliyor.
Kahveci, TÜİK'in dış ticaret verilerinin son 6 aylık ortalamasına göreyse İsrail'e ayda 450 milyon dolarlık mal satıldığına işaret etti.
İSİM HAKKIYLA ÇALIŞAN TÜRKİYE ŞİRKETLERİ
Dünya çapında sokaklarda kitlesel protestolar yapıldığını belirten İbrahim Kahveci "Biz ne yapıyoruz? Coca-Cola boykotu. Ya da Burger King boykotu... Bunlar isim hakkı ile çalışan Türk şirketleri ama TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş bile İsrail’e tepkiyi bu ürünleri menüden çıkartarak başaracağını sanıyor. Ama İsrail’e özellikle bomba yapımında kullanılacak stratejik ürün satışlarında bir kısıtlama duydunuz mu? Orada yaptırım olarak güç ifade edecek herhangi bir ürün satışına kısıtlama geldi mi?" diye sordu.