DÜNYA

Akdeniz’deki göçmen faciasında 21 kişi hayatını kaybederken 64 kişi kayıp

Abone Ol

Gazete Emek -  İtalya'nın güneyinde göçmen taşıyan iki teknenin batması sonucu, en az 21 kişinin öldüğü, 64 kişinin kayıp durumunda olduğu belirtildi.

LAMPEDUSA ADASI VE KALABRİYA AÇIKLARINDA

Nadir kurtarma gemisini işleten Alman yardım kuruluşu RESQSHIP, batan bir ahşap tekneden 2'si bilinçsiz olmak üzere 51 kişiyi aldığını ve alt güvertede sıkışıp kalmış 10 ceset bulduğunu duyurdu. Bu kişilerin yolculuk sırasında egzoz gazından zehirlenerek hayatını kaybetmiş olabilecekleri belirtildi.

Hayatta kalanların İtalyan sahil güvenliğine teslim ettikten sonra ölüleri İtalya'nın Lampedusa Adası'na götürdüğünü söyleyen RESQSHIP, X paylaşımında, "Düşüncelerimiz aileleriyle birlikte. Öfkeli ve üzgünüz" dedi.

İLKİNDE SURİYE, MISIR, PAKİSTAN, BANGLADEŞ'TEN GELENLER VARDI

BM'nin ilgili kurumlarının ortak açıklamasına göre RESQSHIP'in kurtardığı göçmenler, Suriye, Mısır, Pakistan ve Bangladeş'ten geliyordu.

İkinci göçmen faciasının, İtalya'nın Kalabriya bölgesinin yaklaşık 200 km doğusunda gerçekleştiğini duyuran BM kurumlarına göre 8 gün önce Türkiye'den yola çıkan bir teknenin alev alıp devrilmesi sonucu 64 kişi denizde kayboldu. Kurtarılan 12 kişi içinden bir kadının öldüğü, hepsinin İtalyan Sahil Güvenliği tarafından Kalabriya'nın Roccella Ionica kasabasına götürüldüğü aktarıldı.

İKİNCİSİ İRANLI, SURİYELİ VE IRAKLILARI TAŞIYORDU

Kısmen batık durumda bulunan göçmen teknesi, ilk olarak İtalyan ve Yunan arama kurtarma bölgelerinin çakıştığı uluslararası sularda bir Fransız botu tarafından tespit edildi. İkinci facianın kurbanlarının İran, Suriye ve Irak'tan geldiği belirtildi.

BM kurumları, AB hükümetlerine, göçmenlerin "denizde hayatlarını riske atmak zorunda kalmamaları" için Akdeniz'deki arama kurtarma çabalarını hızlandırma, yasal ve güvenli göç kanallarını genişletme çağrılarını yineledi.

ORTA AKDENİZ'DE 10 YILDA 23 BİN 500 ÖLÜM

BM'ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre 2014'ten bu yana 749'u bu yıl içinde olmak üzere 23 bin 500'den fazla göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu Orta Akdeniz, dünyanın en tehlikeli göç rotalarından biri konumunda.

İtalya, Malta, Libya ve Tunus arasında kalan Orta Akdeniz, son yıllarda Avrupa'ya göç akınının en yoğun güzergahı.

KURTARMA STK'LERE HAVALE

Genellikle Kuzey Afrika kıyılarından denize açılan ve sonra yardım çağrısı yapan göçmenleri, bu güzergahta Avrupa devletlerinin görevlileri yerine genellikle Avrupa menşeli STK'ler kurtarıyor. Ancak AB ülkelerinin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardıkları göçmenleri tahliye etmekte güçlük çeken STK'ler, geçen yıldan bu yana İtalya'daki son yasal düzenlemeler nedeniyle faaliyetlerini gerçekleştirmede daha fazla zorlukla karşılaşıyor