Özgür Özel: Metin Lokumcu davasında verilen beraat kararı hukuka ve vicdana aykırı Özgür Özel: Metin Lokumcu davasında verilen beraat kararı hukuka ve vicdana aykırı

Gazete Emek- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Dışişleri Komisyonu’nda güncel gelişmeler ve dış politikaya ilişkin komisyon üyesi milletvekillerini bilgilendirdi. Ancak oturumun kapalı yapılması kararı alınmasıyla, DEM Parti ve DEVA Partisi milletvekilleri toplantıdan çıkarıldı. DEM Parti vekili, Ömer Faruk Gergerlioğlu bu kararı "darbe ve skandal" olarak niteledi. DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen de, "Acaba bir sınır ötesi harekatla ilgili bir bilgilendirme mi vardı?" diye sordu.

TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısı, bugün Bakan Fidan’ın katılımıyla toplandı. Komisyon Başkanı ve AKP Ankara Milletvekili Oktay’ın konuşmasının ardından toplantının kapalı oturumla yapılması için verilen önerge oy birliğiyle kabul edildi.

Kapalı oturum kararının alınmasına, komisyon üyesi olmayan DEM Partili Gergerlioğlu ve DEVA Partili vekiller Mehmet Emin Ekmen ve Burak Dalgın'dan tepki geldi. Komisyon Başkanı Oktay'ın Komisyon üyesi olmayan vekillerin dışarı çıkmasını istemesi üzerine Gergerlioğlu, bir milletvekilinin komisyonu takip edememesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı. Oktay "bu durumun TBMM İçtüzüğü’ne aykırı olmadığını" savunurken, Gergerlioğlu “Bizim olmadığımız yerde sayın Bakan sizinle hangi devlet sırrını paylaşacak?" diye sordu.

'ANAYASA'NIN İLKELERİNE AYKIRI'

Komisyon toplantısından çıkarılmalarının Meclis tarihinde bir ilk olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, "Duvarda, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' yazıyor ama milletvekilleri dışarı çıkarılıyor" diyerek şöyle devam etti:

"Biz gizli oturumlara da katıldık. Herkes biliyor. Genel Kurul'da, gizli oturumlara tüm milletvekilleri katıldı, katılıyor. Ancak burada, komisyonda bir iç tüzük maddesi ileri sürülerek Komisyon Başkanı, komisyon toplantısından çıkmamızı istedi. Biz, bu komisyonda kalabilirdik. Bürokratları tuttu, milletvekillerinin dışarı çıkmasını istedi. Yazıklar olsun. Anayasa ilkeleri apaçık ortadadır. Bugün Meclis Dışişleri Komisyon Başkanı ve AK Parti MHP milletvekilleri, komisyonun bu kararına destek vererek bir skandala imza attı."
FİDAN GECİKMEYLE GELDİ, ANLAŞILAN KONUŞTULAR'

Yaşananları "Bu milletin meclisinde bu skandal da yaşandı" sözleriyle yorumlayan Gergerlioğlu, "Komisyondan milletvekili çıkartıldı. Bu nasıl bir skandaldır?" deyip ekledi:

"Genel kurulda gizli oturuma katılabilirken burada katılmamız istenmedi. Öncesinde yazı da beyan edilmedi. Yarım saat kadar gecikildi. 3 milletvekili olarak oturduğumuzu görünce Sayın Hakan Fidan yarım saat gecikmeyle geldi. Kulisle anlaşılan konuştular. 'Ne yapalım? Ne edelim? Bu milletvekillerini dışarı çıkarmak için nasıl bir taktiğe başvuralım' kurguları yapıldı. Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtuluş'a da buradan sesleniyorum: Bu skandala nasıl izin veriyorsunuz? Komisyon başkanlıklarının yönetimi sizin yetkinizdedir. Böylesi bir rezalete nasıl imkan veriyorsunuz?"

'MİLLETİN MECLİSİ'NE DARBE'

Komisyon toplantısından çıkarılmalarını "Meclis’e yapılmış bir darbe" diye niteleyen Gergerlioğlu, "Şu anda Dışişleri Komisyonu Başkanı bu milletin Meclis'ine bir darbe yapmıştır. 15 Temmuz'da bir darbe yapıldığını söyleyenler bugün bu Meclis'in Komisyonu'na, bu Meclis'e, milletvekillerine, millete bir darbe yapmıştır. Bu darbeden başka hiçbir şey değildir" ifadelerini kullandı.

EKMEN: SAVAŞ KARARI MI ALINACAK?

Komisyondan çıkarılan vekillerden Ekmen de, kapının önünde yaptığı açıklamada, “Acaba bir sınır ötesi harekatla ilgili bir bilgilendirme mi vardı? Türkiye’nin bir savaşa müdahil olmasıyla ilgili bir karar mı alınacak? Geleneksel bir bilgilendirme kararı var burada” dedi.

CHP'NİN AÇIK TOPLANTI ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Komisyonda kapalı oturuma geçildikten sonra CHP’lilerin görüşmelerin açık yapılması yönünde önerge verdiği ancak kabul edilmediği belirtildi. (MA, ANKA)

Editör: şilan