Gazete Emek- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Rus diplomasisinin 2024 faaliyetlerini değerlendirdiği basın toplantısına yabancı medya kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Batı'nın Beşar Esad yönetimini deviren cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) Suriye'den Rus üslerini çıkarması beklentisine karşı "Biz (Rusya) Ortadoğu'yu terk etmiyoruz" vurgusunu yapan Lavrov, Moskova'nın Şam'daki yeni yetkililerle günlük temas içinde olduğunu söyledi.

Suriye'deki durumun düzelmesine Rusya'nın yardım etmeye hazır olduğunu belirten Lavrov, "Büyükelçiliğimiz Şam'ı terk etmedi, günlük temaslarını sürdürüyor. Durumun normalleşmesi çabalarında yararlı olmaya hazırız. Bu, elbette, Suriye'de kapsayıcı diyalog kurulmasını gerektiriyor" dedi.

'Rusya, Çin ve İran'ın Suriye'deki sürece kesinlikle dahil olması'

Bu süreçte Suriye için Astana formatının bir rol oynayabileceğini dile getiren Rusya Dışişleri Bakanı, "Türkiye'den, Körfez ülkelerinden muhataplarımla konuştum, onlar Araplar, Türkiye ve Batılı ülkelerin katılımıyla ikinci toplantılarını düzenlediler, Rusya, Çin ve İran'ın bu sürece kesinlikle dahil olması gerektiği gerçeğinden yola çıkıyorlar" diye konuştu.

'Kürtlerle Esad arasında etkileşim için çabaladık'

"Geçmişte Suriye'deki Kürt örgütlerinin yetkilileri ile merkezi hükümet arasında etkileşim önerdiklerini, ama onların Amerikalıların bölgede ebediyen kalacağına güvenerek 'sözde devlet' kurma hedefi peşinden koşmalarının bunu baltaladığını" anlatan Lavrov, şöyle devam etti:

'Türkiye'de Kürtlerin haklarının tanınmasından yanayız'

"Onları Türkiye ve Irak'ın bölgede Kürt devleti kurulmasına izin vermeyeceği konusunda ikna etmeye çalıştık, Kürt sorununun tüm bölgeyi patlatabileceğini söyledik. Kürtlerin haklarının özellikle tartışılmasından, Suriye, İran, Irak ve elbette Türkiye'de temin edilmesinden yana olduk. Diğer yandan Şam da müzakereler konusunda çok istekli değildi, Kürtler de."

'Kürtler diyaloğu reddetti, Esad hiçbir şeyi değişmesin istedi'

"Bölgesel muhalefet hakkındaki uyarılar dikkate alınmadı. Bu, bir güç boşluğu yarattı ve istikrarsızlığa yol açtı" eleştirisini de getiren Rusya Dışişleri Bakanı, diğer yandan Esad yönetimini "Suriye’deki olaylar büyük ölçüde Şam’ın hiçbir şeyi değiştirmeme isteğinden kaynaklandı" diye eleştirerek ekledi:

"Son 10 yılda Rusya, Türkiye ve İran’ın katılımıyla kurulan ve birçok Arap ülkesinin de desteklediği Astana Üçlüsü'nün çalışmalarına rağmen bu siyasi süreç yavaşlatıldı. Rusya bunun doğru bir yaklaşım olmadığına inanıyordu."

'Esad Anayasa Komitesi’nin çalışmasını istemedi'

"Rusya’nın inisiyatifiyle kurulan Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına yeniden başlamasını sağlamak amacıyla Suriye liderliğini ikna etmek için elimizden geleni yaptık. Ancak Şam’daki yönetim onun çalışması konusunda pek istekli değildi."

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın 17 Ocak'taki ziyaretinde Moskova ile Tahran arasında imzalanacak Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'na da değinen Lavrov, "Üçüncü bir ülkeyi hedef almayacak" mesajını verdi. 





 

Kaynak: Artı Gerçek 

Yolcu uçağı duvara çarptı: En az 124 kişi hayatını kaybetti Yolcu uçağı duvara çarptı: En az 124 kişi hayatını kaybetti