Gazete Emek- Toplu sözleşme görüşmeleri başlarken 46 bin liralık taban ücretin dillendirildiğini belirten Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işçileri, gelinen aşamada Belediye-İş yöneticilerinin 28 bin liradan bahsettiğini ifade etti. Düşük ücret istemediklerini belirten işçiler, yaptıkları eylemle Belediye-İş yöneticilerine tepki gösterdi.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesindeki toplu iş sözleşmesi 1 Temmuz’da başladı. Bu süreçte Belediye-İş yöneticilerinin, taleplerine kulak tıkadığını aktaran işçiler, Belediye-İş Genel Merkezini aradıklarında “Siz de sendikayı anlayın, empati kurun” sözleri ile karşılaştıklarını ifade etti. İşçiler bunun üzerine önceki gün Belediye-İş önünde basın açıklaması yaptı. İşçiler sendikacıları, iş yavaşlatma, direniş ve grev kararları almaya çağırdı.

Evrensel’e konuşan işçilerden, ESKİ altyapı ekibinden İrfan Yılmaz, yaşadıkları süreci şöyle anlattı: “Bize ilk başta ‘Sizi enflasyona asla ezdirmeyeceğiz’ dediler. Biz bunu Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin kendisinden de duyduk. Bizimle bayramlaşmaya geldiklerinde ‘Size üçüncü bayram yaşatacağız’ dediler. Bize ilk başta söyledikleri 46 bin lira taban ücret ve sosyal haklarımızın iyileştirilmesiydi. Ancak günün sonunda sendikacılarla belediye el ele verip bizim isteklerimizi yerine getirmediler. Şu an konuşulan rakamlar 27 bin ila 28 bin lira arası.”

"FAZLA MESAİ DAHİL 25 BİN LİRA ALDIM"

Çalışma koşullarının ağır olduğunu dile getiren Yılmaz, “Akşama kadar güneşin altında, affedersiniz pisliğin içinde kazma kürek çalışıyorum. Ben bu ay üç pazar çalıştım ve fazla mesaiyle birlikte 25 bin TL para aldım. Sendikamız ‘Görüşme var, eğer bu görüşmede olmazsa bir şey yapacağız’ diyorlar. Ancak görüşme bitiyor, sonrasında hiçbir eylem, hiçbir hareketlilik yok. Son görüşme yapılacak dendi ve belediye yine teklifini artırmadı. Gene 27 bin lirada kaldı. Sendikacılar yanımızda durmuyor, belediyeye karşı çıkmak istemiyor. Korkuyorlar mı bilmiyorum. Benim çalıştığım bölümde en az 50 işçi lazım. Belediye ise toplu iş sözleşmesinin geçmesini bekliyor, işçi almıyor. Toplu iş sözleşmesinden sonra alacak işçiyi taban maaştan çalıştırmanın peşinde.”

Fernas maden işçilerine polis saldırısı: Gözaltılar var Fernas maden işçilerine polis saldırısı: Gözaltılar var

"SABRIMIZ KALMADI"

Sendikacıların yanlarında olmadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Ben ekmeğimi taştan çıkarır yine çocuklarımı doyururum ama belediyeyle sendika yönetimi bizi insan yerine koymuyor. Sendika kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıyor, ardından sonuçlarını bize açıklamıyor. Hep kaçamak cevaplar veriyorlar. En son ‘Belediye istediğimizi vermezse ne yapacağız başkanım’ diyoruz. ‘Bakacağız, değerlendireceğiz’ diyor.  Zaten üç aydır bakıp değerlendiriyoruz. Artık sabrımız kalmadı. Birkaç gün sonra daha kitlesel bir şekilde toplanacağız. Ya sendikamız yanımızda durur bize öncülük eder ya da biz kendi çabamızla örgütlenir, bu yürüyüşü devam ettiririz.”



 

Kaynak: Evrensel 

Editör: şilan