Uğur Yılmaz yazdı: Türkiye Kürt Sorununu Çözerse Neler Olur? Uğur Yılmaz yazdı: Türkiye Kürt Sorununu Çözerse Neler Olur?

“Kibar Feyzo”dan Günümüze: Ağalık Sistemi Evrim Geçirdi mi?

“Kibar Feyzo,” feodal ağalık sisteminin hüküm sürdüğü bir dönemi anlatırken, günümüzde bu sistemin tamamen ortadan kalktığını söylemek pek mümkün değil. Belki toprak ağalarının yerini holding patronları, siyasetçiler ve bürokratlar aldı, ama ağalık zihniyeti hala varlığını sürdürüyor.

Günümüzün Ağaları: Farklı Maske, aynı zihniyet

Günümüzün ağaları, Kibar Feyzo’daki Maho Ağa gibi kaba saba görünmeyebilir. Onlar, takım elbiseleriyle, lüks arabalarıyla ve plazalardaki ofisleriyle karşımıza çıkarlar. Ama tıpkı Maho Ağa gibi, onlar da güçlerini ve ayrıcalıklarını korumak için her yolu denerler. İhaleler, rantlar, imtiyazlar... 
Günümüzün ağaları, bu araçlarla servetlerini katlarken, halkın büyük bir kesimi geçim sıkıntısıyla boğuşur.
Yalakalar ve Sahte Hocalarıda asla bitmez ekmekleri,içecek suları gibidir.

Sistemin Değişmeyen Unsurları
Kibar Feyzo’da Maho Ağa’nın yalakaları ve sahte hocaları vardı. Günümüzde de bu tipler değişmedi. Medyada, siyasette, hatta sosyal medyada, ağaların çıkarlarını savunan, onların her dediğine “amin” diyen yalakalar ve sahte hocalar var. Onlar, halkın aklıyla alay eder, gerçekleri çarpıtır ve ağaların suçlarını örtbas ederler.
“Şu İşi Bitirelim” mi, “Bu İşi Bitirelim” mi?( Müjde Ar ile)
Hani “Kibar Feyzo”da Müjde Ar’la “Şu işi bitirelim!” repliği vardı ya, günümüzün ağaları da aynı mantıkla hareket ediyor. Onlar için önemli olan, kendi işlerini bitirmek, kendi ceplerini doldurmak. Halkın sorunları, memleketin geleceği, onların umurunda bile değil.
“Bakmak Yasak” mı, “Görmek Yasak” mı?
“Kibar Feyzo”da Bilo’nun “Bakmak yasak!” dediği gibi, günümüzün ağaları da gerçekleri görmemizi istemiyor. Onlar için önemli olan, kendi yalanlarını sürdürmek, kendi iktidarlarını korumak. Gerçekleri görenleri, duyanları, söyleyenleri susturmak için her yolu deniyorlar.
“O İş Oldu Deme” mi, “Her Şey Yolunda Deme” mi?
“Kibar Feyzo”da Feyzo’nun “O iş oldu deme!” dediği gibi, biz de günümüzün ağalarına “Her şey yolunda deme!” diyoruz. Çünkü her şey yolunda değil. Eşitsizlikler, adaletsizlikler, yolsuzluklar... Her geçen gün artıyor. Ama onlar, her şeyin yolunda olduğunu iddia etmeye devam ediyorlar.
“Düğün Lengeli Fötür Şapka” mı, “İtibardan Tasarruf Olmaz” mı?
“Kibar Feyzo”da Maho Ağa’nın “Düğün lengeli fötür şapka”sı gibi, günümüzün ağaları da lüks ve şatafattan vazgeçmiyorlar. Onlar için önemli olan, kendi itibarlarını korumak, kendi güçlerini göstermek. Halkın parasıyla saraylar yaptırıyorlar, lüks arabalara biniyorlar, gösterişli törenler düzenliyorlar. “İtibardan tasarruf olmaz!” diyorlar ama halkın tasarruf etmesi gerektiğini söylüyorlar.
Sonuç: Ağalık Zihniyeti Değişmeli

“Kibar Feyzo,” bize ağalık sisteminin ne kadar adaletsiz ve yıkıcı olduğunu gösteriyor. Günümüzde de bu sistemin farklı biçimleri varlığını sürdürüyor. Ama umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Tıpkı Feyzo gibi, yaşamı direniş kılmalı. 

Bir sonraki “Prometheus” yazısı İle görüşmek üzere