Rusya-Ukrayna savaşı sınırları zorluyor. Aslında, emperyalist emellerin olması yani NATO'nun doğuya doğru genişlemesi ve böylece Rusya'yı kuşatıp Asya üzerinde tamamen hakimiyet kurup Çin'i sınırlamak istemesi bu savaşın ana nedenidir. NATO hala emperyalizmin silahlı gücü olup ezilen dünyaya yönelik bir tehlike olmaya devam ediyor. Soğuk savaş döneminde, Sovyetler'e karşı batı Avrupa'yı koruma gibi pek inandırıcı olmayan bir iddiayla kurulduğunda, belki biraz anlaşılır diyelim ama Sözde Sovyet tehlikesi ve soğuk savaş dönemi biteli otuz yıldan fazla bir zaman olmasına rağmen NATO neden hala aktiftir ve dünya üzerinde jandarma olmaya devam ediyor? 1. ve 2. dünya savaşları, anlaşılan batı Avrupa'nın gelişmiş kapitalist ülkelerini ve devletlerinin akıllarını başlarına getirmemiş olmalı ki, hala inceltilmiş olarak emperyalist egemenliğe düşük yoğunluklu bir savaşla devam etmek istiyorlar. Rusya'ya yönelik Ukrayna'ya silah ve teçhizat yardımına devam etmeleri Rusya'nın sinirlerini oldukça bozuyor. Ukrayna'da hakim olan Asya'ya daha rahat uzanır. Emperyalist Avrupa ülkeleri neden Ukrayna'yı NATO'ya alma konusunda ısrarlılar? 

Barıştan en çok söz edenler Avrupa'nın gelişmiş ülkeleridir ama barışı en çok tehdit edenlerde emperyalist Avrupa ülkeleridir. Aslında dünyada bir barışta yok. Bazı ülkelerde, geçici kısmi bir rahatlık olsada dünya bıçak sırtında duruyor ve bir nükleer dehşet bile dünyayı tehlikeli bir duruma getirebilir. Emperyalist zihniyet maksimum kâr ve egemenlik için her türlü insanlık değerini yok eder, nitekim ediyorda. Rusya ise, 1990'lardaki durgunluğun ardında tekrar süper bir güç olarak eski Sovyet toprakları üzerinde hak iddia ediyor ve Putin, zaman zaman Sovyetlerin 1925'lerdeki ilkelerine dönmemiz gerekiyor diyor. Rusya aslında Ukrayna'nın NATO'ya girmesine karşıdır, bu savaşın tek nedeni budur. Rusya eski Sovyet topraklarını kendi doğal bölgesi olarak görüp, hatta doğu Avrupa'nın da kendi etkinlik alanı olduğunu ve NATO'nun buralardan çekilmesini söylüyor. 1989'da, Doğu Almanya'nın Batı Almanya ile birleşmesi gerçekleşirken, NATO'nun, Almanya'dan bir metre bile doğuya genişleme olmayacağını söylemesi halinde Rusya'nın dibine kadar geldi ve buda yetmedi eski Sovyet topraklarını da NATO'ya almak istiyor ve benim güvenliğini tehdit ediyor diyor. Bu durumda, insan Rusya'ya biraz hak vermiyor değil. Rusya'nın, NATO'nun doğuya doğru, belli bir sınıra kadar gelmesine bir itirazı yok gibi görünüyor ama eski Sovyet topraklarına kadar gelmesi Rusya'nın kesin kırmızı çizgidir ve Rusya buna asla izin vermez. Rusya'nın aslında Ukrayna'yı işgal etmek istemiyor, Ukrayna'nın Rusya'nın sözünü dinlemesini ve Rusya ile beraber hareket etmesini istiyor.

Rusya'nın Ukrayna topraklarında bazı yerleri ele geçirmesi Ukrayna'yı NATO'dan uzak tutmada caydırmak içindir. Rusya'nın da kendine göre hesapları var. Eski Sovyet topraklarında tekrar egemenlik kurmak istiyor, ki aslında Rusya, Ukrayna hariç bütün eski Sovyet toprakları üzerinde etkisi var ve bütün eski Sovyet toprakları üzerinde dolaylı da  olsa yönlendirici oluyor. Bu konuda, Ukrayna'yı hizaya getirmek istiyor. Ukrayna'da batı yanlısı bir yönetim istemiyor, tümüyle Moskova'nın sözünü dinleyen bir yönetim istiyor. Bu savaşın biraz daha kızışması bu savaş tehlikesini Avrupa'ya yayabilir. Bu, insanlık için büyük bir tehlikedir. Zaten Orta Doğu kan gölüne dönmüş durumda. Eğer Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'ya yayılırsa sonuçları çok ağır olabilecek geniş kapsamlı bir dünya savaşının nükleer bir savaşa bile yol açabilir. Ulus devlet zihniyeti ve birkaç yüz zenginin egemenlik savaşı dünyayı yaşanılmaz hale getirdi. Her ülkede, bütün halkların bu emperyalist savaşa karşı çıkmaları gerektiğini belirtelim. 1. ve 2. Emperyalist dünya savaşlarının dünyayı ne hale getirdiğini hepimiz biliyoruz. Bütün emperyalist savaşlara karşı çıkmamız gerekiyor. 

Halkların bu emperyalist savaşlardan bir çıkarları yok. Ulus devlet aygıtı ulusun çıkarlarını korumaz ama ulusun çıkarlarını koruyormuş gibi görünüp, emperyalist savaşları ulusun çıkarlarını koruyan ulusun savaşları olarak gösterip ve milliyetçiliği şahlandırarak toplumdan rızalık almaya çalışır. Halkların bu oyunlara gelmemeleri gerekiyor. Hangi emperyalist savaşın halklara faydası oldu? Halkların çıkarı emperyalist savaşlarda değil, bu savaşlara karşı çıkmak ve eşit özgür bir dünyanın olması halkların yapmaları gerekendir. Devletlerin savaşları İktidar olma ve egemenlik kurma savaşlarıdır. Halkların ise, demokratik/sosyalist  bir anlayışla hareket etmeleri ve kendi kendilerini yönetecek bir halkçı sistem kurmaları gerekiyor. Halklar kendi kendilerini yönetecek toplumsal bir sistem kurmadıkları sürece yönetilmeye ve modern köle olarak kullanılmaya devam ederler. Yaşam devam ettiğine göre umut tükenmez. Özgür bir dünya için emperyalist savaşlara hayır diyelim.